Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00

 

Aktualne informacije in navodila za delodajalce za omilitev posledic koronavirusa lahko spremljate na spletni strani https://www.ozs.si/koronavirus-info

 

Aktualne informacije posamezno po sekcijah: https://www.ozs.si/koronavirus-info/informacije-po-sekcijah

 

Pogosta vprašanja in odgovori: https://www.svetovanje.si/svetovanje/koronavirus

 

Natisnite si Odredba-o-čakanju-na-delo-doma-zaradi-izrednih-ukrepov—Koronavirus

 


16.3.2020

POZIV delodajalcem: delo na domu (Inšpektorat Republike Slovenije za delo)

Vljudno naprošamo delodajalce, da o nameravanem organiziranju dela na domu obvestijo inšpektorat za delo po elektronski pošti.

Obvestilo o nameravanem delu na domu pošljite po elektronski pošti, in sicer na naslov prijave.irsd@gov.si

 

Obvestilo naj vsebuje:

 • poimenski seznam delavcev,
 • skupno število delavcev, katerim je odrejeno delo na domu,
 • kakšno delo opravljajo delavci,
 • kje opravljajo delo in
 • koliko časa je predvideno opravljanje dela na domu. 

Hvala za razumevanje.


16.3.2020

AVTOSERVISERJI: Odlok vlade ne zahteva zaprtja avtoservisne delavnice. Upostevajte navodil NIJZ o varnem delu!

 


16.3.2020

Kako praktično ravnati s kupljeno hrano, ko jo prinesemo iz trgovine?

 

Pri hrani oziroma živilih, ki jih kupimo v trgovini, je potrebno vzdrževati visoko stopnjo higiene.

Ko pridemo iz trgovine, so zato potrebni naslednji koraki:

 • ko vstopimo skozi vhodna vrata stanovanja, vrečko, ki jo prinesemo iz trgovine, odložimo v predsobi,
 • nato si v kopalnici skrbno umijemo roke ter si jih razkužimo,
 • vrnemo se v predsobo po vrečko, jo nesemo v dnevni prostor ter iz nje zložimo hrano oziroma živila,
 • vrečko odnesemo nazaj v predsobo,
 • ponovno si umijemo ter razkužimo roke.

Splošna priporočila glede obiska trgovin za zmanjšanje možnosti stikov in posledično preprečevanje okužbe s koronavirusom:

 • v trgovino gremo, ko je res nujno, nakup naj opravi en član družine,
 • v trgovini dotikamo samo tistih živil, ki jih nameravamo kupiti,
 • predlagamo uporabo drugih kanalov nakupa, kot je spletna prodaja, ter preučitev možnosti, da nakup namesto nas opravi nekdo drug in dostavi nakupljeno.

Ponovno poudarjamo, da zalog v prehrani ne primanjkuje, so pa lahko najbolj ranljive skupine – to so starejši prebivalci – kljub temu v težavah, zato jim skušajmo pomagati in namesto njih opravimo nakup na varen način. Bodimo solidarni!


 

16.3.2020

POŠTA SLOVENIJE obvešča vse uporabnike, da ponedeljka, 16. 3. 2020, naprej bo način zagotavljanja določenih poštnih storitev prilagojen in nujno ne bo zahteval obiska pošte ali osebnega kontakta z dostavljavcem. Dostavljavci bodo v hišne predalčnike naslovnikov vlagali tudi priporočena pisma. Vse prebivalce zato pozivajo, da ZUP in ZPP pisem, če to ni nujno potrebno, ne hodijo iskat na pošto, saj jih bodo po poteku roka za prevzem na pošti prejeli v svoj hišni predalčnik. Več informacij o ukrepih Pošte je na voljo na tej povezavi.


 

16.3.2020

V TEM DOKUMENTU boste našli Ključne informacije in odgovori glede uveljavljanja pravic in obveznosti iz delovnega razmerja:

 • najpogostejša vprašanja in odgovore
 • splošno ureditev odrejanja dela na domu in drugega dela
 • možnost enostranskega odrejanja drugega dela in dela na domu v primeru izjemnih okoliščin
 • izrabo letnega dopusta in kolektivnega dopusta
 • čakanje na delo doma
 • odsotnost z dela zaradi varstva otroka zaradi zaprtja vrtcev in šol 
 • neplačano odsotnost z dela  ter
 • dodatne informacije Zavoda za zdravstveno zavarovanje, ki se nanašajo na nadomestilo zaradi odsotnosti z dela.

 

Pravice-in-obveznosti-iz-delovnega-razmerja-v-casu-posebnih-okoliscin-V1.0-13.3.2020

 

Natisnite si Odredba-o-čakanju-na-delo-doma-zaradi-izrednih-ukrepov—Koronavirus


16.3.2020

O D L O K  o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji 

Z namenom, da se omeji gibanje prebivalstva in zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 se s tem odlokom začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije, kot na primer nastanitvene storitve, gostinske storitve, velnes storitve, športno rekreacijske storitve, kinematografske storitve, kulturne storitve, frizerske storitve, kozmetične storitve, pedikerske storitve, storitve iger na srečo.

 

Odlok ne velja za: prodajalne z živili vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, program vrt in kmetijstvo v prodajalnah, kmetijske prodajalne, bencinske servise, banke, pošto, dostavne službe, trafike in kioske za prodajo časopisov in revij ter druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.

 

Izvzeto je tudi je ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo, kot ju ureja zakon, ki ureja varstvo potrošnikov ter vse oblike ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki so kot izjema navedene v drugih odlokih, ki jih Vlada Republike Slovenije sprejme zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19.

 

Včerajšnji odlok je seveda prinesel veliko vprašanj. Na MGRT je OZS včeraj poslali urgenco kaj naj pazijo pri odloku – da bo jasno kdo lahko dela in kdo ne.

Namen odloka je, da se kupci/stranke ne združujejo in to se prepreči s prepovedjo prodaje v prodajalnah (salonih/storitve). Iz tega je razbrati, da trgovec/prodajalec lahko recimo vozi blago na gradbišče (gradbišča niso zaprta). Lahko obrtniku naloži blago na dvorišču. Veliko nejasnosti je tudi za servise (recimo avtoservis, vulkanizer). Iz odloka ne izhaja omejitev, da morajo zapreti – seveda ob upoštevanju smernic in navodil NIJZ. Če ima servis tudi salon/prodajalno, ta pa mora biti zaprta. Obrtniki (pleskarji, inštalaterji) lahko delajo – iz odloka ni vidna prepoved. Formalne odgovore pa čakamo in jim bomo objavili takoj ko dobimo odgovore iz MGRT in drugih resorjev.

 

Več o uredbi najdete tukaj.


13.03.2020:

Delodajalcem priporočamo branje bloga: Odsotnosti in oblike dela delavcev v času koronavirusa, v katerem boste spoznali zakonite možnosti, ki jih imate na razpolago, tako glede omogočanja dela zaposlenih od doma, začasnega čakanja na delo doma kot nenazadnje tudi glede možnosti podaje odpovedi iz poslovnih razlogov ipd.. Na voljo je na tej povezavi.

 


10.3.2020:

Aktualne informacije in navodila za delodajalce za omilitev posledic koronavirusa lahko spremljate na spletni strani https://www.ozs.si/koronavirus-info

 

Strnjena informacija o ukrepih za pomoč gospodarstvu zaradi koronavirusa:

 1.       Interventni zakon – glede delnega povračila nadomestil plače delavcem na čakanju na delo (predlagatelj MDDSZ) 

V okviru zakona je predvidenih 51,5 milijonov evrov oziroma subvencija države v višini 40% za plačilo nadomestila za čakanje na delo doma. Zakon bo sprejet po nujnem postopku in bo veljal predvidoma do konca septembra (računamo da bo zakon sprejet že naslednji teden).

OPOZORILO: Na OZS smo že včeraj na svetu za konkurenčnost podali zahtevo, da interventni zakon ni ustrezen oz. zadosten (tudi ostali delodajalci so enakega mnenja). Zahtevamo:

– da se administrativno poenostavi (dokazovanje izpada dohodkov zaradi posledic virusa)

– odstotek sofinanciranja nadomestila za čas čakanja delavca doma naj se zviša (iz 40% na vsaj 50%, ob tem da se hkrati država odpove prispevkom in davku/dohodnini – torej, da v primeru čakanja na delo doma plačilo prispevkov in dohodnine za zaposlenega odpade)

– da je možno aktivirati ukrep tudi, če odstotek zaposlenih, ki se jim ne da zagotavljati dela, ni 50%, kar je predlagano, ampak 25% ali manj (na predstavitvi ukrepa je bilo govora o 50%, minister Počivalšek je zvečer v medijih že govoril o 30%).

– Sproti vas bomo obveščali kakšna ja končna verzija INTERVENTNEGA ZAKONA in kdaj vstopi v veljavo. 

 

 2.       Kreditne linije (izvajalci: SID Banka, Slovenski podjetniški sklad, Regionalni razvojni sklad Ribnica)

 • SID banka: za reševanje likvidnostnih težav 200 milijonov evrov ter v okviru obstoječih 600 milijonov evrov za posredno financiranje podjetij preko bank.
 • SPS: ukrepi za mikro, mala in srednje velika podjetja v skupni okvirni višini 115 milijonov evrov – likvidnostna sredstva (za poplačila obveznosti) – od 20.3.2020 dalje.
 • Regionalni razvojni sklad Ribnica: podjetjem bo omogočil, da bodo dražje kredite zamenjala za cenejše in dolgoročnejše.

 

3.       Pomoč na področju internacionalizacije (izvajalec: SPIRIT)

 • Delno povračilo stroškov, ki so malim in srednjim podjetjem nastala zaradi planirane udeležbe na sejmih v tujini ali drugem mednarodnem dogodku, ki ga je organizator odpovedal zaradi korona virusa (prav tako pravijo da bodo pokriti stroški za udeležbo na virtualnem sejmu – organizatorji zaradi odpovedi ponujajo virtuane sejme).
 • Omenjeno je bilo, da bo za te namene povračilo sredstev potekalo preko vavčerjev – takoj ko bo ukrep vzpostavljen posredujemo dokumentacijo, podjetja pa naj zbirajo račune, ki so jim, nastali.

 

4.       Podjetja v težavah (MGRT, MF)

 • MGRT: za kredite na voljo 6 milijonov evrov. V dogovoru z Ministrstvom za finance pa bi po potrebi lahko aktivirali tudi okoli 20 milijonov evrov poroštvenega potenciala.

 

5.       Delo od doma in primeri karantene (MDDSZEM)

 • Delovne procese je možno organizirati kot delo na domu ali delavce začasno napotiti na čakanje na delo v primeru obstoja poslovnih razlogov
 • Pojasnila in priporočila ministrstva za delo delodajalcem so na spletni strani ministrstva.

OPOZORILO:

Na OZS zahtevamo, da breme bolniških nadomestil za delavce, ki bodo ali so zaradi koronavirusa odsotni z dela, že od prvega dneva odsotnosti nosi država (ZZZS) in ne delodajalec. Predlagamo da enako velja tudi za tiste, ki so zaradi virusa v karanteni (ali jim je odrejena samoizulacija).

 

6.       Predlog odloga plačila davčnih obveznosti (FURS)

 • Možen je odlog plačila davka za največ 24 mesecev ali obročnega odplačila davka na največ 24 obrokov (dokazati, da podjetjem grozi hujša gospodarska škoda ali pa morajo podjetja predložiti ustrezno zavarovanje).
 • Povezava na FURS (odpisi, odlogi, obročno odplačevanje) https://www.fu.gov.si/placevanje_in_izvrsba/podrocja/odpisi_odlogi_in_obrocno_placevanje/
 • Znižanja plačevanja akontacije davka (DDPO). Predstavniki MF in FURS so tudi naredili priporočila glede znižanja plačevanja akontacije davka (DDPO). Več v PRILOGI.

 

7.       Promocija turizma (STO)

 

Dodajamo še informacijo MGRT, prejeto 10.3.2020 (13.37h):

kot dogovorjeno na včerajšnejm sestanku na MGRT, smo vzpostavili  e-mail naslov: korona.mgrt@gov.si – za vprašanja, ki jih imajo podjetja glede pripravljenih ukrepov s strani države. Namen tega kanala je zbiranje vprašanj na enem mestu, saj pričakujemo v prvih dneh največji naval vprašanj. Zaradi navedenega prosimo tudi za potrpljenje v teh prvih dneh, ko se sistem vzpostavlja.

Na že obstoječi spletni strani  Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Gov.si (https://www.gov.si/teme/koronavirus/) bomo pripravili razdelek koronavirus – nasveti za gospodarstvo, kjer bomo objavljali vprašanja in odgovore in prosimo, da posamezniki pred pošiljanjem vprašanj preverijo, ali odgovori že obstajajo.

Pošiljatelje vprašanj nadalje naprošamo, da v naslovu sporočila jasno navedejo področje, na katerega se vprašanje nanaša. Glede na opredeljene ukrepe so področja sledeča:
– subvencioniranje čakanja na delo,
– kreditne linije,
– internacionalizacija,
– podjetja v težavah,
– delo od doma in karantena,
– davčne obveznosti,
– turizem.

Navedba podatka v naslovu bo omogočila pospešeno obravnavo vseh prejetih sporočil.