Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00

 

 

Skladno z Odlokom o spremembah in dopolnitvi Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 53/20) lahko od 4.5.2020 ponovno obratujejo frizerski saloni, a poleg dobre higienske prakse morajo upoštevati še dodatne ukrepe, ki veljajo v času epidemije COVID-19.

 

Tako frizerji kot tudi stranke smo se v tem času dolžni držati splošnih ukrepov za zaščito pred okužbo z novim koronavirusom, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) navedenih na svoji spletni strani.

 

Frizerstvo sodi med tvegane dejavnosti, saj med delom ni možno zagotoviti ustrezne razdalje med izvajalcem in stranko, zato je NIJZ za frizerje pripravil HIGIENSKA PRIPOROČILA ZA OPRAVLJANJE FRIZERSKIH STORITEV MED EPIDEMIJO COVID-19.

 

NIJZ je pripravil splošne ukrepe, ki se jih morajo držati tako izvajalci frizerskih storitev kot tudi stranke:

 

Frizerjem se priporoča, da na vidnem mestu izobesijo obvestila in plakate glede pravilnega umivanja, razkuževanja rok, higiene kašlja in pravilne namestitve mask.

Tako stranke kot tudi frizerji morajo biti brez znakov okužbe dihal (npr. nahod, kašljanje, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura).

 

Potrebno si je pogosto umivati in razkuževati roke ter upoštevati higieno kihanja in kašljanja.

Najpomembnejša pot prenosa koronavirusa je preko izločkov iz dihal in preko onesnaženih rok, zato je še posebej pomembno, da se ne dotikamo obraza, zlasti ne ust, nosu in oči, preden so roke umite ali razkužene.

 

Opozarjamo, da  nošnja obraznih mask za zaposlene ni dovolj, temveč morajo nositi poleg obraznih mask (ali kirurških mask IIR) tudi vizir ali zaščitna očala.

 

Stranke se lahko odpravijo k frizerju z obrazno masko ali kirurško masko IIR.

Potrebno se je vzdržati nepotrebnega dotikanja različnih predmetov in površin.

 

Stranke naj frizerji naročajo po telefonu. Namesto z gotovino, se priporoča plačevanje s karticami.

 

Starejšim in bolnikom s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi z večjim tveganjem za težji potek bolezni je odsvetovan obisk frizerskega salona.

 

Prav tako se zaenkrat odsvetuje izvajanje storitev, kot je npr. oblikovanje obrvi, barvanje trepalnic, urejanje brade.

 

 

Poleg zgoraj navedenih splošnih ukrepov, ki veljajo tako za stranke kot tudi izvajalce, pa je NIJZ pripravil tudi ukrepe, ki jih morajo upoštevati izvajalci storitev-zaposleni:

 

Izvajalci storitev morajo stranke naročati po telefonu, kjer se je potrebno dogovoriti tudi o točni uri prihoda in o vrsti storitve. Izvajalec mora pri naročenih strankah večer prej ali zjutraj na dan dogovorjenega termina preveriti, če je zdravstveno stanje strank primerno in ali živijo v gospodinjstvu z nekom, ki ima znake okužbe. V primeru pritrdilnega odgovora, mora izvajalec stranko do nadaljnjega zavrniti.

 

V salonu ni več mogoče čakati, saj je lahko le toliko strank, kolikor jih lahko naenkrat postrežejo, izjema so spremljevalci otrok ali invalidov.

 

Potrebno je zagotoviti možnost umivanja in razkuževanja rok tako za zaposlene kot tudi stranke.

 

Zaposleni si morajo pogosto umivati ali razkuževati roke, vedno pa po uporabi telefona, računalnika, blagajne ter pred in po delu z vsako stranko in vmes, če se prekine delo.

 

Ob vhodnih vratih morata biti nameščena podajalnik za razkužila za stranke in koš za odpadne maske.

 

Ob vstopu si je potrebno obvezno razkužiti roke, kar nadzira zaposleni.

 

Če ste doslej lahko ob obisku frizerskega salona nemoteno listali po revijah, tega sedaj ne morete več. Prepovedani so časopisi, revije, igrače.

 

V salonih, kjer dela več frizerjev, je potrebno zagotoviti razdaljo med delovnimi pari (frizer-stranka) vsaj 2 metra.

 

Ne glede na vrsto storitev je potrebno obvezno predhodno pranje las s šamponom v frizerskem salonu.

 

Maske je potrebno menjati na 2 do 3 ure oz. še prej po potrebi.

 

Po vsaki stranki je potrebno razkužiti vizir ali zaščitna očala in očistiti in razkužiti pribor in pripomočke, odlagalne površine in naslonjala za glavo, roke in odlagalno površino za torbo. Stoli iz tkanine, ki se težje razkužijo naj imajo prevleko za enkratno uporabo.

 

Delovna oblačila in brisače naj se perejo na temperaturi najmanj 60°C, še bolje je prati na  90°C.

 

Ogrinjala za stranke naj bodo za enkratno uporabo. V primeru uporabe pralnih ogrinjal, se za vsako stranko uporabi novo ogrinjalo.

 

Prostore (tla, sanitarije) je potrebno očistiti vsaj enkrat dnevno po Priporočilih za čiščenje in razkuževanje prostorov izven zdravstvenih ustanov v času epidemije COVID-19 in zračiti v skladu z Navodili za prezračevanje prostorov izven zdravstvenih ustanov v času širjenja okužbe COVID-19.

 

 

Več o ukrepih si lahko preberete na spletni strani NIJZ.

 

 

 

Karolina Kalan, podjetniška svetovalka

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj ter SPIRIT Slovenija, javna agencija