Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo

Letno bomo  izgubili več kot milijardo dodane vrednosti in 200 milijonov evrov davkov, če ne bomo zaščitili našega gospodarstva z ukrepi.

 

Letno bomo  izgubili več kot milijardo dodane vrednosti in 200 milijonov evrov davkov, če ne bomo zaščitili našega gospodarstva z ukrepi. To je bilo glavno spoznanje okrogle mize, na kateri so gospodarstveniki ponovno opozorili na nekonkurenčnost slovenskega gospodarstva na globalnem trgu.

Med razlogi so izpostavili visoke cene električne energije ter zahtevali primerljive ukrepe za soočanje z energetsko krizo, kakršni se izvajajo v drugih državah EU. Dr. Igor Masten z Ekonomsko fakulteto Univerze v Ljubljani je poudaril, da imamo v Sloveniji še vedno inflacijo nad 9 %. Študije kažejo, da je povprečni čas za vrnitev k inflacijskim ciljem dolg od 4 do 5 let, je opozoril Masten.

“Če se ozremo v zgodovino, lahko pričakujemo vrnitev na prejšnje ravni okoli leta 2027,” je dejal Masten ter dodal, da je ta ugotovitev še vedno podcenjena na trgu. Ob pritiskih na trgu dela imamo zdaj nabor dejavnikov, ki prispevajo k visoki inflaciji. “Še nikoli prej nismo imeli tako velikega razkoraka med pričakovanji trga in zavezami ter ukrepi centralnih bank,” je dodal Masten. Po besedah dr. Mojmirja Mraka z Ekonomsko fakulteto Univerze v Ljubljani prihaja do dramatičnih sprememb na področju državne pomoči, ki jo poznamo v Evropi.

Kitajska in ZDA vlagata velike vsote v svoje gospodarstvo, medtem ko se v Evropi pojavljajo moralne težave, saj na enotnem evropskem trgu niso neomejene možnosti za državno pomoč. V dobi globalizacije so bili ključni elementi gospodarskega razvoja zgolj gospodarske narave, medtem ko danes ključni dejavniki segajo preko ekonomskih vidikov. Mrak je primer Kitajske uporabil kot ilustracijo trenutnih razmer, saj ta razume državno pomoč na drugačen način kot zahod. Evropa bo morala spremeniti sistem državnih pomoči in ga sprostiti.

Celoten članek si lahko preberete  TUKAJ.