Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo

Obrtniki in podjetniki, člani upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, so na današnji seji gostili ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Meseca. Z njim so se pogovarjali o spremembah na področju delovno-pravne zakonodaje, pri čemer so izrazili nasprotovanje uvedbi možnosti 30-urnega delovnika. Prav tako so opozorili na pomanjkljivosti novele zakona, ki določa evidentiranje delovnega časa.

 

Na seji je predsednik OZS Blaž Cvar poudaril, da so se na forumu obrti in podjetništva dogovorili za poglobljen dialog z vlado. Ministra so povabili, da se pogovorijo o spremembah zakona o delovnih razmerjih, ki so že v pogajanjih že deset mesecev. Opozoril je na nasprotovanje 30-urnemu delovniku, predpisanemu počitku 48 ur ter petdnevnemu oskrbovalnemu dopustu. Prav tako je izrazil nestrinjanje z obvezno božičnico.

 

Minister Luka Mesec je izrazil željo po gradnji zaupanja in iskreni komunikaciji med vlado in socialnimi partnerji. Glede sprememb zakona o delovnih razmerjih je povedal, da so odprti za dialog in da so se odločili za spremembe zaradi evropskih direktiv. Ob tem je omenil, da so že naročili raziskavo o trgu dela v Evropi.

 

 

 

Izpostavil je, da 30-urni delovnik ne bi bil obvezen, ampak bi bil možnost za stimulacijo delavcev. Navedel je tudi, da so umaknili predlog obvezne božičnice.

 

Državni sekretar Dan Juvan je pojasnil, da ne želijo prisilnega skrajšanja delovnega časa, ampak želijo dati prostovoljno možnost delodajalcem. Omenil je tudi predloge glede zagotavljanja počitka v dveh dneh.

Na seji so izrazili pomisleke tudi glede uvedbe 30-urnega delovnika in evidentiranja delovnega časa. Izpostavili so težave, ki bi jih prinesel 30-urni delovnik v javnem sektorju ter pomanjkanje kadra. Prav tako so opozorili, da obvezno evidentiranje delovnega časa predstavlja birokratski problem v podjetjih.

 

Minister Mesec je dejal, da je treba najti kompromis med delodajalci in sindikati ter omenil, da je gospodarska klima povezana z Nemčijo, ki je v tehnični recesiji. Načrtujejo tudi razpravo o skrajšanem delovnem času v bližnji prihodnosti, medtem ko naj bi bil predlog zakona o delovnih razmerjih zaključen v tednu ali dveh.