Družba 5.0 je japonska razvojna iniciativa, ki se že vrsto let pojavlja kot ena od smernic prihodnjega razvoja družbe. Končni cilj je nova, boljša, pametna in udobnejša družba z ljudmi v ospredju, ki omogoča visoko kakovost življenja.

Sledi ciljem trajnostnega razvoja OZN in nagovarja številne izzive, ki so skupni tako Japonski, kakor tudi Sloveniji – staranje prebivalstva, nizka rodnost, digitalizacija, nove tehnologije in podnebne spremembe.

Poslovni dogodek organizirajo Javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju z JETRO Dunaj (The Japan External Trade Organization), Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji in AV Living Lab.

 

Program poslovnega foruma

 

Za približevanje Slovenije h konceptu Družbe 5.0 je nujno širše sodelovanje, ki vključuje odločevalce, gospodarstvo, univerze in civilno družbo.
Na dogodku bodo predstavljena ciljna področja sodelovanja in referenčni projekti Družbe 5.0. Slovenija je z ustanovitvijo nove Službe Vlade RS za digitalno preobrazbo pripravila ukrepe za okrevanje na področjih javne uprave in digitalne družbe, digitalizacije izobraževanja, zdravstva, gospodarstva in podjetniškega okolja, novih tehnologij in digitalne diplomacije. To predstavlja tudi priložnost za ustvarjanje novih partnerstev in ekosistemov med Slovenijo in Japonsko ter nadaljnji razvoj koncepta Družbe 5.0 v Sloveniji.

V okviru poslovnega foruma bodo predstavljeni inovativni projekti slovenskih podjetij, ki spadajo v koncept družbe 5.0. Več o možnostih predstavitev projektov slovenskih podjetij si lahko preberete na tej povezavi.

Poslovni forum in razgovori bodo potekali v angleškem jeziku brez prevajanja.

Podroben program dogodka ter prijava na B2B sestanke bo na voljo naknadno.

Dogodek bo potekali hibridno, torej v fizični obliki na lokaciji Digitalno središče Slovenije, Hala 1, BTC ter virtualno.

Na dogodku je potreben PCT pogoj. V primeru omejevanja števila oseb na poslovnih dogodkih, bomo število udeležencev znižali. Upoštevali bomo vrstni red prijav. V primeru prepovedi zbiranja oseb, bodo dogodki potekali samo virtualno.

Prijave in dodatne informacije

Prijave na dogodek sprejemamo najkasneje do torka, 23. novembra 2021 na tej povezavi.

Udeležba na poslovnem forumu je brezplačna.

Na dogodku je potreben PCT pogoj. V primeru omejevanja števila oseb na poslovnih dogodkih, bomo število udeležencev znižali. Upoštevali bomo vrstni red prijav. V primeru prepovedi zbiranja oseb, bodo dogodki potekali samo virtualno.

Dodatne informacije:
Andreja Mulec Bohinc, SPIRIT Slovenija, tel: 01 5309 832, e-mail: andreja.mulecbohinc@spiritslovenia.si

 • Kraj: Webinar
 • Datum: 22.09.2021
 • Ura: 13:00 – 14:00

Predavanje organizira OZS z namenom ozaveščanja lastnikov podjetij o pomenu pravočasne priprave na prenos, da bo le-ta izveden uspešno. Namenjeno je vsem, ki razmišljate o PRENOSU PODJETJA oziroma boste v naslednjih letih prenašali družinsko dejavnost na naslednike. Pomembno je, da podjetniki prave informacije prejmete pravočasno in se tako izognete morebitnim napakam pri prenosu.

prenos lastništva

 

PROGRAM:

 • Kako se izogniti napakam, ki so jih drugi podjetniki naredili na poti prenosa podjetij (kot na primer izziv pri prevzemu podjetij ali pozicioniranju novega lastnika podjetja)
 • Različni načini odločanja v podjetjih za bolj premišljeno poslovanje
 • Nove ideje za strateške premike pri organizaciji podjetij, tržnem pozicioniranju podjetja ali novih poslovnih izzivih
 • Srečanje in izmenjava mnenj z izkušenimi slovenskimi in tujimi podjetniki, ki imajo izkušnje s prenosom lastništva in/ali eksperti za prenos lastništva
 • Izmenjava izkušenj v mreži s kolegi podjetniki, ki imajo podobne izzive
 • Koriščenje vavčerja za prenos lastništva

 

Predavateljica:
Tamara Starič Petrović
jevodja Svetovalnega centra Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Kot svetovalka in predavateljica pokriva predvsem področji civilnega in gospodarskega prava. Poklicno pot je začela kot mlada raziskovalka in asistentka na visokošolskem zavodu, nato pa je izkušnje pridobivala v večji slovenski odvetniški družbi, kjer je svetovala in podpirala domače in tuje pravne osebe pri njihovem poslovanju v Sloveniji in EU.

Moderatorka:
Ana Dragičević, višja strokovna sodelavka, Javna pooblastila pri OZS

Trajanje po programu: 45 minut
Vprašanja in odgovori: 15 minut

Udeležba na delavnici je BREZPLAČNA. Obvezna je predhodna spletna prijava (na dnu te strani), saj boste na vaš e-naslov prejeli spletno povezavo do dogodka ter navodila glede izvedbe. V primeru odjave le-to prosim sporočite. Kontakti spodaj.

Kontakti:
(01) 58 30 828, Ana Dragičević: ana.dragicevic@ozs.si

Vljudno vabljeni!

»Dogodek je financiran s strani SPIRIT Slovenija, javne agencije ob podpori Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter je brezplačno za vse podjetnike in ni vezano na članstvo.»


PRIJAVA TUKAJ. 

SEE MEET Slovenia 2021 – Vabilo na individualna B2B srečanja med slovenskimi in tujimi podjetji, 20. in 21. oktober 2021

SPIRIT Slovenija v sodelovanju s partnerji organizira spletna individualna B2B srečanja med slovenskimi in tujimi podjetij – SEE MEET 2021, ki bodo potekala 20. in 21. oktobra 2021.

SEE MEET Slovenia 2021 je mednarodni forum, ki ponuja edinstveno priložnost za iskanje novih poslovnih partnerstev za mala in srednje velika podjetja iz različnih poslovnih sektorjev. Podjetjem ponuja priložnost za rast poslovanja na nacionalnih in mednarodnih trgih ter pridobivanje novih kontaktov in povezav preko individualnih vnaprej pripravljenih sestankov in neformalnega mreženja v času foruma.

Forum ponuja edinstveno priložnost za podjetja iz naslednjih panog:

 • kovinske industrija in strojegradnja (proizvodnja strojev in izdelkov iz kovin),
 • elektroindustrija (proizvodnja električne opreme),
 • sektor informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT).

V sklopu dogodka bodo podjetja lahko razširila svoje poslovanje na domačem in tujih mednarodnih trgih z do 24 vnaprej načrtovanimi spletnimi sestanki, ki nudijo hitro in učinkovito prepoznavanje interesa za nadaljnje poslovno sodelovanje.

Višina kotizacije na dogodku: 149 € brez DDV, za prijave do 30.9.2021

Kotizacija za udeležbo na dogodku zajema:
 • Do 24 vnaprej dogovorjenih B2B sestankov,
 • tematska predavanja,
 • brezplačna podjetniška svetovanja (SPIRIT Slovenija),
 • SEE MEET Slovenia spletni katalog (prijavljena podjetja s kontakti).
Vabimo vsa zainteresirana podjetja, da udeležbo potrdite najkasneje do 30. septembra 2021, tako da izpolnite elektronsko prijavnico.
Več informacij o dogodku najdete na spletni strani SEE MEET Slovenia 2021.

Dodatne informacije:

Tjaša Fras, SPIRIT Slovenija, T: +386 1 5891 872, E: tjasa.fras@spiritslovenia.si
Aleksej Metelko, Razvojni center Novo mesto, T: +386 30 304 303, E: aleksej.metelko@rc-nm.si

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj ter SPIRIT Slovenija, javna agencija

Do začetka prejšnjega tedna je veljalo, da potrdilo za izpolnjevanje pogoja PCT za prebolevnike velja šest mesecev. S prejšnjim ponedeljkom je stopila v igro sprememba. V odloku je pisalo, da je pogoj prebolelosti izpolnjen, če osebe razpolagajo z dokazilom “o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 240 dni”, kar pomeni, da potrdilo o prebolelosti velja osem mesecev.

Ta sprememba je bila kratkega daha. Sedaj je vlada odločila, da rezultat pozitivnega testa ne sme biti starejši od 180 dni.

Skratka, v enem tednu si je vlada premislila. Z osmih mesecev so veljavnost pogoja PCT za prebolevnike znižali nazaj na šest mesecev.

Vlada je na dopisni seji sklenila, da bo od srede, 15. septembra, kriterij PCT (preboleli, cepljeni in testirani) obvezen za vse zaposlene in samozaposlene v državi – gre za okoli 900.000 državljanov. Testiranje oz. samotestiranje bo moralo biti vsaj enkrat tedensko, stroški pa bodo breme delodajalca. Po novem bo PCT-pogoj obvezen tudi za uporabnike storitev, kot so banke, pošte, trgovine s tehničnim blagom in oblačili, celo javni prevoz in obisk zdravnika.

 

Pogoja PCT ni treba izpolnjevati:

 

– osebam, ki so mlajše od 12 let,

– osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, 1., 2., ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami,

– osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, in

– učencem in dijakom pri prevozu z javnim potniškim prometom.

 

Pogoja PCT prav tako ni treba izpolnjevati v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

 

Za nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami se štejejo:

– prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila in pijačo, vključno s prodajo živil in pijače zunaj prodajaln, pri čemer se kot izjema ne štejejo prodajalne znotraj trgovskega centra,

– specializirane prodajalne s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki, pri čemer se kot izjema ne štejejo prodajalne znotraj trgovskega centra.

V primeru neizpolnjevanje pogoja PCT delodajalec uporabi ukrepe v skladu s predpisom, ki ureja varnost in zdravje pri delu, in predpisom, ki ureja delovna ali uslužbenska razmerja, ter kolektivnimi pogodbami dejavnosti.

Spoštovani članice in člani,

v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije želimo pridobiti stališča naših članov glede aktualnih ukrepov, stroškov testiranja, PCT pogojev in cepljenja. Na podlagi zbranih informacij bomo lažje oblikovali zbornična stališča, ki jih bomo nato predstavili vladi in stroki. Prosimo vas, da odgovorite na kratko anketo do ponedeljka, 13. septembra 2021.

Povezava do ankete

 Slovenski podjetniški sklad

Slovenski podjetniški sklad

Slovenski podjetniški sklad je  v petek 3.9.2021 v UL RS 140/2021 objavil  zaprtje naslednjih vavčerjev:

  
 • Javni sklad Republike Slovenije za podjetništvo v skladu s 7. točko javnega poziva objavlja zaprtje Vavčerja digitalni marketing, objavljenega v Uradnem listu RS, št. 135/21 z dne 27. 8. 2021.
 • Javni sklad Republike Slovenije za podjetništvo v skladu s 7. točko javnega poziva objavlja zaprtje Vavčerja za prenos lastništva, objavljenega v Uradnem listu RS, št. 21/21 z dne 12. 2. 2021.
 • Javni sklad Republike Slovenije za podjetništvo v skladu s 7. točko javnega poziva objavlja zaprtje Vavčerja za udeležbe na mednarodnih forumih, objavljenega v Uradnem listu RS, št. 21/21 z dne 12. 2. 2021.
 • Javni sklad Republike Slovenije za podjetništvo v skladu s 7. točko javnega poziva objavlja zaprtje Vavčerja za udeležbo v gospodarskih delegacijah v tujino, objavljenega v Uradnem listu RS, št. 21/21 z dne 12. 2. 2021

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj ter SPIRIT Slovenija, javna agencija

Vabljeni na predstavitev Načrta za okrevanje in odpornost na MOS 17. septembra ob 10. uri

 

Vabljeni na predstavitev Načrta za okrevanje in odpornost, kjer bo predstavljena vsebina in terminski plan za pripravo reform in izvedbo razvojnih spodbud Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Na dogodku bomo s strokovnjaki z različnih področij tudi razpravljali o tem, kaj so potrebe podjetij, kako država lahko pripomore h krepitvi rasti in razvoja podjetij, kako kakovosten je podporni ekosistem za podjetja ter kako pomembno je v današnjem času v praksi doseči zeleno in digitalno transformacijo.

KDAJ: 17. september 2021 od 10:00 do 13:00

KJE: Mednarodni obrtni sejem Celje, Mala kongresna dvorana

Udeležba na dogodku je BREZPLAČNA!

Dogodka se udeležite v živo na  na Mednarodnem obrtnem sejmu Celje ali preko avdio video konference.

V kolikor se boste dogodka udeležili v živo na MOC Celje vas prosimo, da udeležbo predhodno potrdite na e-naslov  eusredstva.mgrt@gov.si najkasneje do 10. septembra 2021.

Udeleženci boste (po vaši pisni potrditvi) prejeli brezplačno vstopnico za obisk, ki jo boste prevzeli na blagajni MOS Celje na dan dogodka. Upoštevati je potrebna veljavna navodila NIJZ za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom.

Za vstop je pogoj PCT (možnost brezplačnega testiranja).

Če se boste udeležili dogodka preko avdio video konference, predhodna potrditev ni potrebna.

Povezava do dogodka bo objavljena na spletnih straneh MOS Celje in Facebook strani ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj ter SPIRIT Slovenija, javna agencija

Občina Domžale v sodelovanju z Gorenjsko banko d.d. Kranj,razpisuje posojila s subvencionirano obrestno mero za mikroin mala podjetja ter samostojne podjetnike. Razpisana skupna vsota posojil znaša do 1,5 mio EUR sredstev, z ročnostjo do 8 let.

 

Podjetniki lahko zaprosijo posojilo za:

 

stroške nakupa, opremljanja in urejanja zemljišč ter pridobivanja projektne dokumentacije za gradnjo poslovnih prostorov,
stroške prenove, gradnje ali nakupa poslovnih prostorov,
stroške nakupa novih strojev in opreme,
stroške izdelave projektne in investicijske dokumentacije.

Podjetniki morajo zagotoviti vsaj 25% lastnih sredstev predračunske vrednosti investicije brez DDV. Lokacija naložbe mora biti na območju Občine Domžale.

 

Rok za vložitev vloge je do vključno petka, 15.10.2021 do 24. ure. Rok za vložitev vloge se ustrezno skrajša v kolikor so pred 15.10.2021 porabljena vsa sredstva namenjena subvencioniranju obrestne mere za posojila.

 

Vse ostale podrobnosti lahko preberete na spletni strani občine Domžale http://www.domzale.si/, pod rubriko: »Objave/javni razpisi, naročila, objave/aktualni«, dodatne informacije lahko dobite na telefonski številki (01) 721-42-51 ali (01) 722-0100, Občina Domžale, Oddelek za finance in gospodarstvo.