Dodatne informacije avtoserviserjem v času epidemije s Korona virusom

 

Na podlagi vprašanj mnogih avtoserviserjev so spodaj povzeta trenutno veljavna pravila, ki temeljijo na navedenem Odloku in na tolmačenjih pristojnega ministrstva za gospodarstvo in se nanašajo na delo v panogi vzdrževanje in popravilo vozil (45.200):

 

  1. Odlok NE DOLOČA razmerij med podjetji – torej je vse storitve popravil in vzdrževanja vozil za podjetja mogoče opravljati! Vendar pazite – treba je zagotoviti, da se pri izvajanju del upoštevajo vsa navodila NIJZ (Nacionalnega inštituta za javno zdravje) ter ukrepe in odloke za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19.
  2. Odlok določa prepoved opravljanja storitev potrošnikom, med kar se uvrščajo tudi (skladno s tolmačenjem ministrstva):
  • AVTOKAROSERISTI (avtokleparji, avtoličarji)
  • VULKANIZERJI
  • HITRI SERVIS
  • vse vrste AVTOPRALNIC (tudi samopostrežne).
  1. Odlok pa kot izjemo opredeljuje dejavnosti, ki imajo vpliv na varnost in zdravje (izjema je dopustna, da se osebam omogoči dostop do npr. službe, trgovine, lekarne). Zato so po tolmačenju ministrstva dovoljuje za potrošnike opravljati:
  • storitve AVTOSERVISIRANJA
  • storitve AVTOVLEKE in POMOČ NA CESTI

pa še to le nujno potrebne storitve. Ampak, ker je osebno vozilo v tem trenutku edino prevozno sredstvo (poleg taksijev), je torej med nujno potrebne mogoče uvrščati storitve, ki omogočajo, da vozilo vozi na način, da ni ogrožena prometna varnost. Pri tem pa je pri delu, opravljanju storitev, treba upoštevati vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter druge ukrepe in odloke za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19.

 

Te izjeme je predlagala in jih uspela doseči OZS! Druge zbornice so predlog OZS povzele in podprle. Pogovarjali smo se tudi o drugih možnostih izjem za panogo, vendar so bile s strani ministrstev zavrnjene.