Dodatne sprostitve od ponedeljka naprej

V gostinskih lokalih se odpravlja obveznost zagotavljanja trimetrske razdalje med mizami, prav tako ne bo več potrebno nošenje mask v notranjosti.

Igralni saloni lahko od prejšnjega ponedeljka ponujajo do 75 odstotkov razpoložljivih igralnih mest, po novem te omejitve ne bo več.

Pri opravljanju kongresne dejavnosti je trenutno število oseb v zaprtih javnih prostorih oz. na odprtih površinah s fiksnimi sedišči omejeno na do 75-odstotne zasedenosti zmogljivosti sedišč, med osebami pa mora biti eno sedišče prosto, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Na kongresih bodo lahko zasedena vsa sedišča.

 

Prisotnost gledalcev na prireditvah ni več omejena
Prav tako ni več omejitev pri procesu športne vadbe, športno rekreativna dejavnost se lahko izvaja individualno ali v skupini brez omejitve števila vadečih. Tudi prisotnost gledalcev na prireditvah ni več omejena na število razpoložljivih sedišč, prav tako ni več predpisana obvezna uporaba zaščitne maske.
Odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom sprošča tudi pogoje oziroma omejitve za knjižnice, arhive, muzeje in galerije, za javne kulturne prireditve ter za ponujanje storitev dostopa in ogleda kulturne dediščine na ograjenih javnih površinah z nepremično kulturno dediščine. Še vedno pa velja, da je za koriščenje nekaterih storitev potrebno izpolnjevanje pogoja PCT in da je pri vseh aktivnostih treba upoštevati priporočila NIJZ.
Pogoj PCT ostaja 

V igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvenih obratih, v nočnih klubih in diskotekah ter v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost ali gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, so lahko samo potrošniki, ki izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Pogoj PCT bo tudi v prihodnje še vedno potreben pri zaposlenih oz. osebah, ki opravljajo ponujanje in prodajo blaga in storitev potrošnikom v storitvah higienske nege (npr. storitve frizerskih salonov, kozmetične ter ostale dejavnosti salonov za nego telesa, pedikura, manikura) ter nezdravstvenih svetovalnih in terapevtskih storitvah, storitvah strokovnega oz. poslovnega izobraževanja in usposabljanja (npr. inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice).

Pogoj PCT bodo še vedno morali upoštevati pri obratovanju igralnic, igralnih salonov in prirejanju posebnih iger na srečo, sejemski dejavnosti, kongresni dejavnosti, gostinski dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač, nastanitvenih storitvah ter storitvah nočnih klubov in diskotek, kjer je obratovalni čas ostaja od 5. ure zjutraj do polnoči.

Spremenjen odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji bo veljal od 5. do vključno 11. julija.

 

Vir besedila: Večer

Foto: Domžalec