Gostinski lokali se odpirajo – kakšni so pogoji za odprtje?

V notranjosti gostinskih lokalov je znova dovoljeno uživanje hrane in pijače, vendar morajo gostje in zaposleni izpolnjevati določene pogoje.

 

KATERE? PCT – torej:

  • preboleli (dokazilo o pozitivnem rezultatu PCR-testa, ki je starejši od 10 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika o prebolelosti covida-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev ),
  • cepljeni (velja le, če je od drugega odmerka Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, od drugega odmerka cepiva Sputnik V, cepiva podjetji Moderna, Sinovac Biotech in Sinopharm ter prvega odmerka cepiva Janssen (Johnson&Johnson) najmanj 14 dni ter najmanj 21 dni od prvega odmerka cepiva podjetja AstraZeneca)
  • ali testirani (dokazilo o negativnem izvidu PCR ali HAT-testu na novi koronavirus, ki ni starejši od 48 ur).

To ni potrebno za mlajše od 15 let, ki so tam z ožjimi družinskimi člani. 

 

KDO preverja? 

Preverjanje negativnih izvidov na novi koronavirus ali potrdil o cepljenju je dolžnost gostincev.

Po mnenju informacijske pooblaščenke ni pravne podlage, da bi gostinci oz zaposleni obdelovali (vpogledovali, zbirali, hranili) osebne podatke gostov v zvezi z zdravjem. Glede na to, da iz odloka izhaja zgolj, da morajo gostje imeti ustrezna dokazila oziroma potrdila, bi po mnenju informacijske pooblaščene tako morala zadostovati že izjava gosta, da takšno dokazilo/potrdilo ima. Gostinci oz hotelirji namreč nimajo posebnih pooblastil za pridobivanje teh dokazil/potrdil, kot na primer policija ali inšpektor.

 

IN KDO PREVERJA GOSTINCE? 

Tržni inšpektorat in policija. Toda tržni inšpektorat dodaja: “Glede nadzora spoštovanja vladnih odlokov smo pristojni le za nadzor nad trgovinsko dejavnostjo. Za nadzor nad opravljanjem gostinske dejavnosti pa je pristojna uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Z delnim odprtjem gostinske dejavnosti pa tržni inšpektorji v skladu z dogovorom z upravo za varno hrano, na določenih območjih nadzirajo tudi gostinsko dejavnost.” 

 

GLOBE? 

Od 4000 do 100.000 evrov za pravno osebo, od 2000 do 50.000 evrov za samostojnega podjetnika ter od 400 do 4000 evrov za posameznika, odgovorno osebo pravne osebe ali s.p.-ja. Globe za kršitve vladnih odlokov na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, ki jih izreka policija, pa znašajo od 400 do 4000 evrov.