Iztekajo se protikoronski ukrepi, turistična združenja zahtevajo nove.

Jutri, 30. junija 2021, je zadnji dan veljavnosti nekaterih finančno najobsežnejših protikoronskih ukrepov za pomoč gospodarstvu. Iztekajo se financiranje čakanja na delo, sofinanciranje dela fiksnih stroškov, izplačevanje mesečnega temeljnega dohodka samozaposlenim in drugim upravičenim, financiranje nadomestil zaposlenim zaradi karantene ali višje sile ter jamstvena shema, ki je v veliki večini ostala neizkoriščena. Le še do jutri lahko zavezanci za davek vlagajo tudi vloge za odlog plačila oziroma obročno plačilo davčnih obveznosti v skladu s protikoronskimi zakoni.

Poleg ukrepov, ki jih predvideva interventni zakon, bodo letos veljali še lanski turistični boni ter subvencioniranje minimalne plače, ki bo v drugi polovici leta nekoliko nižje kot v prvi.

 

Turistično-gostinska zbornica, turistične agencije, turistični vodniki, hotelirji, Fraport Slovenija in številni drugi v zadnjih dneh s pozivi poslancem poskušajo doseči spremembe interventnega zakona o pomoči gospodarstvu in turizmu, kaže baza lobističnih stikov Erar. Parlamentarni odbor za gospodarstvo bo predlog zakona obravnaval v četrtek.

 

Vir besedila: Delo 

Foto: Dnevnik