Južni sosedje z milejšimi ukrepi

Južni sosedje z milejšimi ukrepi

Praktični pouk v obrtnih delavnicah in delovanje servisnih dejavnosti – vse to poteka na Hrvaškem tudi v času drugega vala epidemije povsem nemoteno. prav tako se sme združevati do dvajset ljudi, ko gre za poslovno dejavnost, v zaprtih prostorih do deset ljudi zasebno, v cerkvah pa jih je lahko petindvajset hkrati. Odprte so vse trgovske dejavnosti. Po besedah Boža Baraća, tajnika Obrtničke komore koprivničko-križevačke županije, velja edina omejitev poslovanja z telovadnice in gostince. Slednji smejo poslovati brezstično. Prav tako je prepovedana sejemska dejavnost.

Hrvaška se je odločila za pot, ki dopušča malim podjetnikom in obrtnikom nekaj več manevrskega prostora, saj razen uvodoma omenjenih izjem poslujejo nemoteno. Tudi pri njih sicer prihaja do anomalij. tako lahko kavo za s seboj ponuja gostinec, ki je registriran tudi za strežbo hrane, bifeji pa tega ne smejo. A po besedah o je to edina neskladnost ukrepov za zajezitev epidemije.

V trgovske centre lahko vstopi omejeno število ljudi, za vsako stranko mora biti na voljo deset kvadratnih metrov površine. Vendar štejejo kupce samo na vratih nakupovalnih centrov, tako da bi se teoretično lahko zgodilo, da bi npr. sto kupcev vstopilo v eno samo trgovino, je še razmišljal sogovornik.

O tem, po katerem modelu se šolajo otroci, odloča lokalna oblast. Ponekod so v šolah vsi učenci 100 %, drugje jih je pol doma in pol v šoli, spet drugi se učijo na daljavo. Ves praktični pouk v delavnicah in v storitvenem sektorju pa poteka v živo.

Država je poskrbela za ugodne kredite gospodarstvu z namenom izboljšanja likvidnosti – podjetnik lahko dobi do 50.000 evrov kredita z 0,25% obrestno mero.

Na lokalni ravni pa so podjetniki in obrtniki večinoma oproščeni komunalnih prispevkov in plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Koncept pomoči je po Baraćevih besedah zelo dober.

Hrvaška trenutno beleži med 10- in 15-odstoni delež pozitivnih testov dnevno, je še povedal gospod Barać. O skupnem številu opravljenih testov za korono pa nismo govorili.

 

Karolina Kalan, podjetniška svetovalka

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj ter SPIRIT Slovenija, javna agencija