OPTIKI – ključne informacije

19.3.2020

Prosimo, da upoštevajte, da se razmere spreminjajo iz ure v uro in bodo spodaj navedena navodila, zaradi izrednih razmer, mogoče že jutri spremenjena.

 

V skladu z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki ga je sprejela Vlada RS in je pričel veljati 16.3.2020 je prepovedano ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom (ne prepoveduje pa ponujanja in prodajanja blaga in storitev med podjetji)  V skladu z odlokom so le v 2. členu odloka dovoljene navedene izjeme, ki so:

 

 • prodajalne z živili vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji,
 • lekarne,
 • prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki,
 • program vrt in kmetijstvo v prodajalnah,
 • kmetijske prodajalne,
 • bencinske servise,
 • banke,
 • pošto,
 • dostavne službe,
 • trafike in kioske za prodajo časopisov in revij ter
 • druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja

 

Vezano na objavo Odloka, je dejavnost optike izjema, vendar samo za prodajo medicinskih pripomočkov (korekcijskih očal, leč), ne pa za druge artikle (npr. sončna očala). Ta odgovor najdete tudi na spletni strani  MGRT, ki dnevno (do 16.00 ure) dopolnjuje: https://www.gov.si/novice/2020-03-16-najpogostejsa-vprasanja-glede-sprejetega-odloka-o-zacasni-prepovedi-prodaje-blaga-in-storitev/

 

S strani pogodbenega partnerja ZZZS naj bi vsi prejeli obvestilo (sklep omejitev delovnega časa), da lahko skrajšate delovne čase. V kolikor imate vprašanja vezana na ta dopis, da se obrnete direktno na ZZZS, ki je vaš pogodbeni partner.  

 

Sprašujete tudi glede zaščitne opreme, ki jo kronično primanjkuje v celi Sloveniji, tudi v zdravstvu. OZS je ves čas v stikih z različnimi deležniki. To, da obrtniki, ki zagotavljajo nujna dela, rabijo zaščitno opremo oblasti/pristojni vedo! Direktor OZS je obvestil sistem OZS: da delamo na tem, da dobimo vsaj nekaj osnovne zaščitne opreme za najbolj izpostavljene (živilci, optiki, trgovina z živili – tisti, ki ste v neposrednem kontaktu s potrošniki). Obljube imamo. Upamo na najboljše, karkoli nam uspe izboriti je boljše kot nič. Takoj ko dobimo (če kaj dobimo) javimo OOZ in sprožimo akcijo distribucije po OOZ (potrebe smo poslali, obljube pristojnih imamo, ker gre tukaj za opremo ki jo bo nabavila država, vam težko rečem, ali jo bomo distribuirali mi ali bo šla distribucija preko civilne zaščite). Prav tako bo zbornica poizkušala tudi na trgu pridobiti za tiste, ki jih nujno potrebujejo za delo, med katere spadate tudi optiki.

 

UO Sekcije optikov je za vse slovenske optike pripravili seznam Obratovanja dobaviteljev za potrebe slovenskih optikov (stekel in kontaktnih leč). Seznam je na voljo na OZS in se bo posodobil glede na potrebe ter nadaljnje ukrepe. Ponujanje in prodaja blaga in storitev je med podjetji dovoljena.
Svetujemo, da si ključne informacije glede koronavirusa – preprečevanje, navodila za delovne organizacije, navodila za čiščenje prostorov idr. ogledate na spletni strani Inštituta za javno zdravje tukaj.