Bliža se čas dopustov: Kaj potrebujemo za vstop na Hrvaško in nazaj v Slovenijo

Kaj potrebujemo za vstop na Hrvaško in nazaj v Slovenijo

 

 

Slovenija je  z rdečega seznama umaknila hrvaške obalne regije Istro, Kvarner in Dalmacijo in jih uvrstila na zeleni seznam, zato vam ob povratku ne bo potrebno delati covid testov, potrebovali pa boste potrdilo o bivanju na tem območju. Na rdečem seznamu še vedno ostajajo Panonska Hrvaška, Grad Zagreb in Severna Hrvaška, zato boste ob povratku napoteni v karanteno za 10 dni. Za vstop na Hrvaško pa še vedno potrebujete  vsa ustrezna potrdila, saj je Slovenija še vedno uvrščena na evropskem rdečem seznamu.

Bliža se čas dopustov in Slovenci se tradicionalno odločamo za dopustovanje na Hrvaškem, zato se mnogi sprašujete, kaj potrebujemo za vstop na Hrvaško in kako se lahko vrnete nazaj v Slovenijo.

Za vstop na Hrvaško brez karantene je potrebno izpolnjevati pogoj PCT: potrdilo o prebolelosti ali cepljenju ali negativen test.

Pred odhodom na Hrvaško opravite najavo na spletni strani Enter Croatia.

Priporočamo vam, da pred odhodom na Hrvaško na spletni strani Enter Croatia  izpolnite spletni obrazec z osebnimi podatki in podatki o kraju bivanja ter po novem tudi naložite potrdila, ki jih potrebujete za prestop meje.

Za vstop na Hrvaško iz Slovenije potrebujete eno izmed spodaj naštetih potrdil:

 1. potrdilo o prebolelosti ali pozitivnem covid testu in cepljenju:
  • ki je starejše od 11 dni in ne več kot 180 dni, ali
  • vključno z enim odmerkom kateregakoli cepiva znotraj 6 mesecev vam omogoča, da vstopite brez negativnega testa ali karantene za obdobje 180 dni od datuma cepljenja.
 1. Potrdilo o negativnem testu:
 • negativni hitri  antigenski (HAT) test, ki ni starejši 48 ur od odvzema brisa (potrdilo si lahko natisnete iz portala zVEM, če imate digitalno potrdilo), ali
 • negativni hitri PCR test, ki ni starejši od  72 ur  od odvzema brisa, ali
 1. Potrdilo o polnem cepljenju po pravilih proizvajalca (zadoščal naj bi že cepilni kartonček, a vam vseeno priporočamo, da si natisnete potrdilo iz portala zVEM)
  • Za cepiva proizvajalcev Pfeizer, AstraZeneca in Moderna po drugem odmerku ni več potrebno čakati 14 dni za veljavnost potrdila.
  • Za cepivo proizvajalca Janssen je potrebno po cepljenju počakati 14 dni za veljavnost potrdila.

V primeru prejema enkratnih odmerkov cepiva proizvajalcev Pfeizer in Moderna je potrdilo veljavno od 22. dneva do največ 42. dneva po prvem odmerku cepljenja.

V primeru prejema enkratnega odmerka cepiva proizvajalcev AstraZeneca je potrdilo veljavno od 22. dneva do največ 84. dneva po prvem odmerku cepljenja.

Vstop na Hrvaško brez potrdila

Lahko pa se odločite, da boste vstopili na Hrvaško brez kateregakoli od zahtevanih potrdil. V tem primeru se vam odredi 10 dnevna karantena, ki jo lahko skrajšate z negativnim hitrim antigenskim (HAT) testom ali PCR testom, ki ga opravite  na Hrvaškem.  Priporočamo vam, da preverite seznam lokacij na Hrvaškem, kjer lahko opravite teste.

Izjeme za vstop na Hrvaško brez potrdil ali karantene

Med izjeme za vstop brez potrdil ali karantene sodijo otroci mlajši od 12 let, a le če jih spremljajo starši ali skrbniki, ki imajo ustrezna potrdila za vstop brez karantene.

Med izjeme za vstop na Hrvaško brez potrdil ali karantene sodijo tudi potniki v tranzitu za največ 12 ur, čezmejni delavci ali delavci v kritični infrastrukturi,  šolarji ali če je to potrebno zaradi nujnih družinskih razlogov, nujnih zdravstvenih posegov ali to zahtevajo nujni poslovni razlogi. Slednji razlog je potrebno izkazati z vabilom na sestanek na Hrvaškem.

Pogoji za povratek nazaj v Slovenijo so odvisni od tega ali prihajate iz zelene ali rdeče regije.

Hrvaška obala (Istra, Kvarner in Dalmacija) je na slovenskem zelenem seznamu, zato ob vrnitvi  iz teh regij ne boste potrebovali nobenih dodatnih potrdil glede testov, cepljenja ali prebolelosti. Vseeno pa morate imeti s seboj dokazilo, da se resnično vračate iz zelene regije. Zadošča račun nastanitve, prijava bivanja ali podobno.

Pogoji za povratek v Slovenijo iz rdečih regij

Iz ostalih hrvaških regij, ki so uvrščene na rdeči seznam, pa je potrebno izpolnjevati pogoj PCT za povratek v Slovenijo.

Za povratek  v Slovenijo iz rdečih hrvaških regij potrebujete eno izmed spodaj naštetih potrdil:

 1. potrdilo o prebolelosti ali pozitivnem covid testu in cepljenju:
 • vključno z enim odmerkom kateregakoli cepiva, ki ga prizna Slovenija znotraj 8 mesecev od pozitivnega PCR testa. Ta izjema velja takoj po cepljenju.
 •  dokazilo o pozitivnem rezultatu PCR testa, ki je starejše od 10 dni in ne več kot    6 mesecev
 • ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela covid-19 in od simptomov ni minilo več kot 6 mesecev
 1. Potrdilo o negativnem testu:

– negativni hitri  antigenski (HAT) test, ki ni starejši 48 ur od odvzema brisa, ali

– negativni hitri PCR test, ki ni starejši od  48 ur  od odvzema brisa, ali

 1. Potrdilo o polnem cepljenju po pravilih proizvajalca
  • Za cepivo proizvajalca Pfizer se zahteva, da je preteklo najmanj 7 dni od drugega odmerka,
  • Za cepiva proizvajalcev Moderna, Sputnik, Sinovac ali Sinopharm se zahteva, da je preteklo najmanj 14 dni od prejema drugega odmerka
  • Za cepiva proizvajalcev AstraZeneca ali Covishield se zahteva, da je preteklo najmanj 21 dni od prvega odmerka,
  • Za cepivo proizvajalca Johnson & Johnson se zahteva, da je preteklo najmanj 14 dni od prvega odmerka.

10 dnevna karantena

V primeru, da pri vstopu v Slovenijo ne boste imeli ustreznih potrdil in ne sodite med izjeme, za katere se ne zahteva karantena ali PCR test, boste napoteni v 10 dnevno karanteno. A pozor, karanteno lahko odpravite s PCR testom, a šele peti dan po odrejeni karanteni.

Izjeme za  lastnike, najemnike in uporabnike nepremičnin in plovil

Lastniki, najemniki in uporabniki nepremičnin in plovil v državah EU še vedno sodijo med izjeme, za katere velja  prehajanje meje s hitrim ali PCR testom in se čez mejo vračajo v dvainsedemdesetih urah. Zanje velja, da je hitri antigenski test veljaven 72 ur.  Izjema velja tudi za ožje družinske člane in ostale osebe, ki imajo na istem naslovu prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče, kadar potujejo skupaj.

Izjeme za vstop brez karantene in PCR testa:

– oseba, ki je v  tranzitu čez Slovenijo za obdobje največ 12 ur in največ 8 ur za tovorni promet,

– otrok, ki še ni dopolnil 15 let in mejo prehaja z ožjimi družinskim članom ali v organiziranini skupini v spremstvu učiteljev, skrbnikov, ki jim je dovoljen vstop v Slovenijo na podlagi potrdil,

– oseba, ki iz nujnih razlogov, vezanih na odpravo neposredne nevarnosti za zdravje, življenje, premoženje, nastanek materialne škode, ali iz poslovnih razlogov, prehaja mejo in se vrača čez mejo v 12 urah po prehodu meje​,

– oseba, ki je napotena na opravljanje nalog v sektorju mednarodnega prevoza ali z njega,

– oseba z diplomatskim potnim listom ali tujega varnostnega organa, ki se vrača z misije ali pripadniku služb zaščite in reševanja za humanitarne prevoze in reševanje in se vrača v 24 urah,

– oseba, ki je bila iz tujine pripeljana z reševalnim vozilom,

– pripadnik policije ali uslužbenec državnega organa, ki se vrača z napotitve na delo v tujini, ter uslužbenci državnih organov in akreditiranih novinarjev na službeni poti v tujini (obveznost opravljanja PCR testa ob prihodu v Slovenijo, obveznost delodajalca, da zagotovi pogoje za osamitev  do prejema izvida testiranja),

– osebi, ki dnevno prehaja mejo zaradi vključenosti v vzgojo ali izobraževanje, in oseba, ki prevaža dnevne šolarje in se čez mejo vrne tako po opravljenem prevozu,

– dvolastniku ali najemniku zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje, ki prehaja državno mejo s sosednjo državo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del in se vrača čez mejo najpozneje v 10 urah po prehodu meje – velja tudi za njihove ožje družinske člane in ostale osebe, ki imajo na istem naslovu prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče, kadar potujejo skupaj.

Izjeme za vstop v Slovenijo  s tridnevnim negativnim PCR ali hitrim antigenskim (HAT) testom

 

Državljan  EU ali schengenskega območja, ki prihaja iz druge članice EU ali schengenskega območja,  lahko vstopi v Slovenijo, pod pogojem, da  predloži hitri ali PCR test, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, in se čez mejo vrača v 72 urah po prehodu meje, kjer je opravljal:

– varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore,

– oskrbo ali nego družinskih članov,

– vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali uporabi – velja tudi za pavšaliste v kampih ali lastnike plovil – izjema za vzdrževalna dela velja tudi za ožje družinske člane in ostale osebe, ki imajo na istem naslovu prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče, kadar potujejo skupaj.

Izjeme za vstop v Slovenijo s sedemdnevnim negativnim PCR ali hitrim antigenskim (HAT) testom

Vstop v Slovenijo se s 7 dnevnim negativnim testom dovoli:

– čezmejnemu delovnemu migrantu, v delovnem razmerju ali je napoten na delo v eno od držav EU ali schengna ( pod pogojem, da predloži ustrezna dokazila) in se vrača v 5 dneh po prehodu meje,

– osebi, ki  je naročena in prihaja na zdravstveno storitev v Sloveniji in se  vrne nazaj takoj po opravljeni storitvi. Če je na zdravstveno storitev naročena mladoletna oseba, lahko pod enakimi pogoji vstopi njen skrbnik, če potujeta skupaj,

– osebe, ki mejo prehajajo iz družinskih razlogov zaradi izvajanja starševske skrbi in stikov z otrokom ali zaradi vzdrževanja stikov z zakoncem, zunajzakonskim partnerjem, partnerjem iz sklenjene in nesklenjene partnerske zveze, in se čez mejo vračajo v 72 urah po prehodu meje – velja tudi za ožje družinske člane in ostale osebe, ki imajo na istem naslovu prijavljeno stalno oziroma začasno prebivališče, kadar potujejo skupaj.

Spisek lokacij na Hrvaškem za testiranje na covid-19

Če se vračate iz rdečih območij Hrvaške boste za vrnitev v Slovenijo potrebovali opravljene teste, zato vam priporočamo, da si ogledate podatke  o lokacijah testiranja ne Hrvaškem, kjer boste lahko opravili hitri antigenski (HAT) ali PCR test.

Priporočamo, da se na testiranje naročite po telefonu ali preko maila. Rezultati hitrih testov so na voljo običajno v 1 uri, rezultati PCR testov pa v roku 24 ur ali tudi kasneje, če dopustujete na otokih. Rezultate testov prejmete po mailu in jih lahko na mobilnem telefonu pokažete na mejnem prehodu, a vseeno priporočamo, da si natisnete rezultat testa, če je to mogoče. Cene testov  varirajo. Najdražji testi so v Dalmaciji, najcenejši pa v Istri. Cene se gibljejo od 100 do 800 kun.