Velika sprememba za samostojne podjetnike pri plačevanju prispevkov

Od letos sta poenotena roka za plačevanje prispevkov za socialno varnost in predhodne akontacije dohodnine. Doslej je veljalo, da je treba predhodno akontacijo dohodnine plačati do 10. v mesecu, prispevke za socialno varnost pa do 20. v mesecu. Od letos sta roka poenotena, in sicer je treba naštete obveznosti plačati do 20. v mesecu.

 

Kaj to pomeni?

Da lahko vse plačate z enim plačilom!

 

Kako?

FURS pojasni: Z e-računom za plačilo obveznih dajatev z enim plačilom plačate obvezne dajatve, obračunane z različnimi obračuni davka, ki zapadejo v plačilo istočasno in so prihodek različnih blagajn javnega financiranja (na primer prispevki za socialno varnost in predhodna akontacija dohodnine). E-račun, ki ga boste prejeli v spletno banko nekaj dni pred iztekom roka za plačilo, bo vseboval vse podatke potrebne za izvršitev plačila, zato vam podatkov ne bo več treba vnašati v plačilni nalog. Prav tako se zmanjša tveganje, da bi pozabili plačati davčne obveznosti.

 

Kaj morate narediti?

Prijavo na prejem e-računa za plačilo obveznih dajatev je treba oddati v spletni banki. Prijavo se lahko odda kadarkoli, na Fursu pa priporočajo, da jo oddate do konca meseca, saj bo tako prvi e-račun izdan že za plačilo obveznosti, ki zapadejo v naslednjem mesecu.  E-račun je v spletno banko zavezanca poslan praviloma najkasneje tri dni pred iztekom roka za plačilo obveznosti, za izvršitev plačila pa je treba v spletni banki še potrditi plačilni nalog.