Vstop na Hrvaško: SPREMENJENI POGOJI

Vstop na Hrvaško brez dokazil, kot je veljalo še v sredo, na zadnji junijski dan, v juliju ni več mogoč, saj je Hrvaška zaradi uredbe EU uvedla zeleno digitalno potrdilo, na meji s Slovenijo so se zato včeraj nabirale dolge kolone vozil, tudi na Gruškovju. Potrdilo ni potovalni dokument, bo pa olajšalo prečkanje mej, saj bodo lahko s pomočjo kode QR pristojni hitro ugotovili, ali posameznik izpolnjuje pogoje za vstop v državo. V veljavi bo leto dni in sicer v vseh državah članicah EU ter Lihtenštajnu, Švici, Islandiji in na Norveškem. Digitalno covidno potrdilo je na voljo v digitalni obliki na telefonu in papirnati obliki. Potrdilo velja le toliko časa, kolikor je veljaven epidemiološki status osebe. To pomeni, da v primeru prebolevnika velja pol leta po prebolelem covidu-19, v primeru testiranih pa toliko časa, kolikor je veljaven test. Če bodo morali potniki pred vrnitvijo v domovino opraviti testiranje, bo DCP izdala država članica, kjer je bilo testiranje opravljeno.

 

Po novem je za vstop na Hrvaško ne glede na barvo posamezne države (po ECDC zemljevidu) potrebno izpolnjevati enega od naslednjih pogojev:

  • Veljavno digitalno covid potrdilo s QR-kodo.
  • Negativni hitri test, ki ne sme biti starejši od 48 ur.
  • Negativni PCR-test, ki ne sme biti starejši od 72 ur.
  •  V primeru cepiv Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Gamaleya, Sinopharm po drugem cepljenju ni treba čakati še 14 dni, vendar pa potrdilo ne sme biti starejše od 210 dni. V primeru cepiva Janssen, kjer je predviden samo en odmerek, pa je treba po cepljenju počakati 14 dni, potrdilo pa ne sme biti starejše od 210 dni.
  • Prebolelost in da je oseba znotraj šestih mesecev bila cepljena z vsaj enim odmerkom kateregakoli cepiva, potrdilo cepljenju pa ne sme biti starejše od 210 dni.
  • Enkratni odmerek cepiva Pfizer ali Moderna, potrdilo velja od 22. dneva do največ 42. dneva po cepljenju; enkratni odmerek cepiva AstraZeneca, potrdilo velja od 22. dneva do največ 84. dneva po cepljenju.
  • Potrdilo pozitivnega PCR ali hitrega antigenskega testa oziroma zdravniško potrdilo, ki dokazuje, da je oseba prebolela infekcijo sars-cov-19 v zadnjih 180 dneh, test pa je starejši od 11 dni.
  • Možnost opravljanja PCR ali hitrega antigenskega testa takoj po vstopu v Republiko Hrvaško (testiranje se izvede na lastne stroške), pri čemer je obvezna karantena do prejetja negativnega izvida testa. V primeru nezmožnosti testiranja se odredi desetdnevna karantena.

 

Izjema glede covidnih potrdil za Hrvaško še vedno velja za otroke, mlajše od 12 let, ki potujejo skupaj s starši ali skrbniki, ki izpolnjujejo pogoje za vstop, za potnike v tranzitu za največ 12 ur, diplomate, čezmejne delavce, za nujna poslovna potovanja in potovanja zaradi družinskih ali zdravstvenih razlogov.

 

Vsem potnikom še naprej svetujemo (ni pa obvezno) predhodno napoved prihoda prek aplikacije https://entercroatia.mup.hr/.

Začasna prepoved in omejitev prehajanja mejnih prehodov Republike Hrvaške za zdaj velja do 15. julija.