Zaradi darovanja krvi uvedba elektronskega potrdila o odsotnosti

Zaradi darovanja krvi uvedba elektronskega potrdila o odsotnosti

 

 

ZZZS in Zavod RS za transfuzijsko medicino sta skupaj načrtovala informacijsko rešitev, imenovano elektronsko Potrdilo o odsotnosti z dela zaradi darovanja krvi, krvnih pripravkov ali krvotvornih matičnih celic, kar bomo imenovali ePotrdilo o darovanju krvi (v nadaljevanju ePODK). Ta rešitev bo nadomestila dosedanja papirna potrdila, ki so jih izdajali izvajalci transfuzijske medicine, kadar je posameznik daroval kri. To bo veljalo za celotno Slovenijo.

Transfuzijsko medicino v Sloveniji sestavljajo Zavod RS za transfuzijsko medicino (ZTM) s svojimi centri za transfuzijsko dejavnostjo (Novo mesto, Trbovlje, Slovenj Gradec, Izola, Jesenice in Nova Gorica), Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor s priključenimi enotami na Ptuju in v Murski Soboti ter Transfuzijski center SB Celje.

Doslej so izdajali več vrst potrdil v papirni obliki, kot so potrdila o udeležbi na krvodajalskih akcijah, potrdila o odsotnosti z dela zaradi odvzema krvi za različne tipizacije HLA, potrdila o odsotnosti z dela zaradi odvzema krvotvornih matičnih celic in potrdila o odsotnosti z dela zaradi zdravniških pregledov darovalcev pred in po odvzemu krvotvornih matičnih celic. Po uvedbi ePODK se bo izdajalo enotno ePODK za vse vrste darovanja krvi, vključno s posebnimi odvzemi krvi. Informacija o vrsti darovanja se ne bo več natisnila na ePODK, ampak jo bodo izvajalci transfuzijske medicine zabeležili v spletni sistem ob podatkih ePODK. Delodajalci ne bodo imeli dostopa do te informacije.

Pooblaščena oseba pri izvajalcu transfuzijske dejavnosti bo izdala ePODK za vse delovno aktivne zavarovane osebe, ki bodo darovale kri od 1. januarja 2024 naprej. Če pa zavarovana oseba zaprosi za potrdilo o darovanju krvi za darovanje, ki je potekalo do vključno 31. decembra 2023, se bo izdal papirnati dokument, ne pa elektronski.

Podrobnosti o postopku zapisovanja ePODK v spletni sistem bodo na voljo v posebnem navodilu.

Uvedba ePODK ima več ciljev:

  1. Poenostavitev postopkov in prihranki za vse udeležene (ZZZS, izvajalce transfuzijske medicine, NIJZ, FURS, zavezance in zavarovane osebe).
  2. Izvajalcem transfuzijske medicine ni treba več izdajati papirnih potrdil krvodajalcem.
  3. Zagotovljena je večja natančnost podatkov.
  4. Na ZZZS se bodo ročne kontrole nadomestile z avtomatskimi kontrolami zahtevkov za refundacijo nadomestila plače in podatkov iz ePODK.
  5. Delodajalci ne bodo več pregledovali skeniranih potrdil, kar bo povečalo učinkovitost.
  6. Podatki za delodajalce in ZZZS bodo preneseni prek spletnega sistema, ne bo več ročnega vnosa podatkov.
  7. Delodajalcem bo prineslo prihranke, saj bodo elektronska potrdila pridobili prek spletnega portala SPOT ali preko spletnega vmesnika eBOL in eNDM.
  8. Zavarovanci ne bodo več morali dostavljati potrdil delodajalcem.
  9. Zavarovanci bodo imeli dostop do svojih ePODK prek ZZZS-jevega portala za zavarovane osebe, zVEM portala in mobilne aplikacije ter jih bodo lahko prenesli na svoje naprave.
  10. Podatki iz ePODK se bodo samodejno posredovali tudi na NIJZ in FURS.

 

Vir: ZZZS