Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00

Veljavnost EU Covid potrdila ni več neomejena

 

V veljavo so stopila nova pravila, ki omejujejo veljavnost COvid potrdil. V Evropski uniji so stopila v veljavo nova pravila glede veljavnosti covidnih potrdil. Ta niso več nujno neomejena.

 

Večina držav bo predvidoma sledila priporočilom Bruslja pri pogojih glede prehajanja meje, še vedno pa bodo same postavljale pogoje glede potrdila in koriščenja storitev v državi.ovi

 

Noveli še nista objavljeni v Uradnem listu, bosta pa verjetno v kratkem. Spremembe se bodo začele uporabljati od 1. marca 2022.

 

Glede na nova pravila Bruslja, ki so jih potrdile države članice, je veljavnost potrdila od 1. februarja omejena na 270 dni po primarnem cepljenju. Veljavnost potrdila za prebolevnike bo omejena na 180 dni, potrdila za potnike s PCR-testom na 72 ur, tistim s hitrim testom pa bo potrdilo veljalo 24 ur. Za tiste, ki so se cepili s poživitvenim odmerkom, ostaja veljavnost potrdila neomejena.

V Evropski komisiji izpostavljajo, da se evropska ureditev nanaša samo na potovanja po Uniji, medtem ko uporabo tega potrdila ali podobnih potrdil za druge namene, na primer za obisk restavracij ali kina, urejajo države same. V skladu s priporočilom tako za imetnike covidnega potrdila ob potovanju po EU ne bi smele veljati nikakršne dodatne omejitve, kot so zahteve po negativnih testih ali karanteni.