Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo

Iz morja bodo odstranjevali zavržene ribolovne mreže in kovine

 

Mediji so polni člankov o plastiki, ki onesnažuje svetovna morja. Skoraj nikjer pa ni zaslediti podatka, da so morska dna prekrita še z enim ogrožujočim odpadkom – izgubljenim in zavrženim ribolovnim orodjem. Ta med drugim ogroža morsko raznolikost, zato se je slovenska ekipa odločila ukrepati s pomočjo projekta DIZRO.

 

V okviru operacije bodo strokovnjaki identificirali najmanj petdeset najbolj onesnaženih lokacij morskega okolja v Slovenski Istri. S pomočjo potapljačev bodo v 25 mesecih te lokacije očistiti, da bi spet zaživela biotska raznovrstnost. Predvidevajo, da bodo dvignili najmanj pet tisoč metrov ribiških mrež in okoli 300 kilogramov kovin. S tem bodo močno prispevali k ohranitvi naravne dediščine in morske raznolikosti.

 

Vzporedni cilj, ki ga zasledujejo, pa je vzpostavitev nove inovativne storitve odstranjevanja ribolovnega orodja za razvoj trajnostnega ribolova v Istri. Ta predvideva tudi recikliranje zavrženega orodja in mrež.

 

Mogoče se sprašujete, od kod ime DIZRO, ki v našem primeru pomeni kratico za dvig izgubljenega oz. zavrženega ribolovnega orodja? Za Prave morske volkove ni nič nenavadno, saj so ga akterji poiskali v zgodovini sredozemskega ribištva. Tako se je namreč imenovalo plovilo, ki so ga med prvimi uporabljali Francozi za ribolov na Jakobove pokrovače.

 

Dizro v našem primeru pomeni kratico za dvig izgubljenega oz. zavrženega ribolovnega orodja, tako pa se je tudi imenovalo plovilo, ki so ga med prvimi uporabljali za ribolov na Jakobove pokrovače ob francoski obali.

 

V okviru Javnega poziva LAS Istre v letu 2017 za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja LAS Istre 2014-2020 je Zavod za pomorske dejavnosti Koper s partnerjem Zanestra d. o. o. prijavil operacijo »Dvig izgubljenega oziroma zapuščenega ribolovnega orodja v Slovenskem morju«. Odobrena operacija je sofinancirana iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo (ESPR).