Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00

Vlada je preklicala epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)

 [qodef_separator class_name=”” type=”normal” position=”center” color=”” border_style=”” width=”” thickness=”” top_margin=”” bottom_margin=””]

Včeraj, 14.5. 2020, je vlada  na dopisni seji preklicala epidemijo  nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) z Odlokom o preklicu epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19).

 

 

Po oceni  NIJZ vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja virusa  SARS-CoV-2 v populaciji.

 

A pozor, ker pa še vedno ostaja nevarnost širjenja nalezljive bolezni COVID-19, se  še vedno uporabljajo splošni in posebni ukrepi,   ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih, pri epidemiji COVID-19.

 

Trenutna epidemiološka situacija omogoča sproščanje ukrepov, ki so bili nujni zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ne pa še njihove odprave v celoti.

 

Prvi potrjen primer okužbe s SARS-CoV-2 smo v Sloveniji zabeležili 4. marca 2020, do vključno 13. maja pa smo zabeležili 1464 potrjenih primerov okužbe. Kumulativna 14-dnevna incidenca je 35 primerov, efektivna reproduktivna številka pa je trenutno <1.

 

 

NIJZ v svoji oceni izpostavlja, da so med ukrepi, namenjenimi omejitvi širjenja okužbe, še posebno pomembni naslednji ukrepi:

 

  1. testiranje obolelih,
  2. izolacija bolnih,
  3. iskanje kontaktov,
  4. karantena za visoko rizične tesne kontakte,
  5. higiena rok in kašlja
  6. ter spoštovanje fizične distance.

 

Sodelovanje in odgovorno ravnanje prebivalstva pri upoštevanju ukrepov ter skrb za lastno zdravje in zdravje skupnosti sta omogočila omejitev širjenja bolezni. Poleg tega je tudi v bodoče potrebna usmerjena zdravstvena vzgoja in svetovanje kot ukrep za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

 

Vir: Ministrstvo za zdravje