Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravlja interventni zakon za turizem, s katerim namerava panogi pomagati pri okrevanju po epidemiji covida-19. Vlada bo zakon, ki bi lahko podjetjem za vnovični zagon prinesel do 100.000 evrov, morda obravnavala že prihodnji mesec. Ali nas čakajo turistični boni – minister Počivalšek ni potrdil, ni zanikal tega predloga.

 

 

Možni predlogi:

 

  • Podjetjem in samozaposlenim, ki so lani imeli upad prihodkov nad 70 odstotkov, bi z zakonom o interventnih ukrepih za turizem pripadala enkratna pomoč za zagon poslovanja, in sicer največ do 100.000 evrov za podjetja in 4800 evrov za samozaposlene.
  • Do takšne pomoči bi bila upravičena tudi podjetja z upadom prihodkov med 50 in 70 odstotki, ki bi lahko računala na do 30.000 evrov enkratne denarne pomoči, samozaposleni z enakim deležem upada pa do 1800 evrov pomoči.
  • Država bi lahko tako povrnila do 80 odstotkov organizacijskih stroškov za prireditve v drugi polovici letošnjega leta, ki jih zaradi vladnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe ne bo mogoče izvesti ali pa se jih bo udeležila polovica manj udeležencev, kot bi se jih sicer.
  • Mesečni temeljni dohodek bi se povečal na 1250 evrov za posameznike z upadom prihodkom med 50 in 70 odstotki ter na 1500 evrov za posameznike, ki so se jim prihodki zmanjšali za več kot 70 odstotkov.
  • Spremenili bi tudi pogoje, ki jih morajo ponudniki turističnih namestitev izpolnjevati, da lahko slovenski državljani pri njih unovčijo turistične bone.
  • Črtanje omejitve najvišje pomoči podjetjem na zaposlenega.

 

Vir: RTV Slovenija.