Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo

Potem ko je na julijski seji DZ-ja predlaganim spremembam zakona o davku na dodano vrednost (DDV) zmanjkal le en glas podpore in so končale zakonodajno pot, so na ministrstvu za finance v obravnavo v vladni postopek že poslali predlog nove novele zakona.

 

Na finančnem ministrstvu so zdaj pripravili nov predlog novele zakona, ki ima sicer manj členov, ostajajo pa v njem zapisane rešitve, kot sta denimo odprava praga za obvezen vstop kmetov v sistem DDV-ja kot tudi izročitev računa kupcu v papirnati obliki le na njegovo zahtevo.

Predvidena je tudi možnost izjeme od omejitve pravice do odbitka DDV-ja pri nabavi motornih vozil za poslovno uporabo, in sicer ko gre za vozila brez izpustov ogljikovega dioksida, katerih vrednost z vključenim davkom in drugimi dajatvami ne presega 80.000 evrov. Zaradi tega bi lahko v prvem letu v proračunu prišlo do izpada prihodkov za približno 4,5 milijona evrov, predvidevajo na finančnem ministrstvu.

Davčnemu zavezancu, ki nima sedeža v Sloveniji, pa se pri nas ne bo več treba identificirati za namene DDV-ja, če obdavčljive dobave blaga in storitev opravlja le zavezancem za DDV, in ne končnim potrošnikom.

 

Vir besedila: MMC