Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo

Status nevladne organizacije v javnem interesu na področju razvoja socialnega podjetništva in  anketa o družbenih učinkih

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z Inštitutom za ekonomska raziskovanja pripravljajo »Model za merjenje družbenih učinkov socialnih podjetij«.

Model bo socialnim podjetjem omogočal samooceno družbenih učinkov za namene poročanja.

V začetni fazi  so raziskovalci pripravili kratko on-line anketo, s katero želijo:
· identificirati naravo in oblike družbenih učinkov, ki jih ustvarjajo socialna podjetja in
· preveriti, kakšne so sposobnosti socialnih podjetij za implementacijo merjenja družbenih učinkov.

Socialna podjetja vabimo, da izpolnijo anketo.

Več informacij o projektu in anketi si lahko preberete TUKAJ.

Podelitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu na področju razvoja socialnega podjetništva

Obveščamo vas, da je sprejet Pravilnik o določitvi meril za izkazovanje pomembnejših dosežkov delovanja nevladnih organizacij za podelitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu na področju razvoja socialnega podjetništva.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v skladu z določili petega odstavka 6. člena Zakona o nevladnih organizacijah (Uradni list RS, št. 21/18) izdalo Pravilnik o določitvi meril za izkazovanje pomembnejših dosežkov delovanja nevladnih organizacij za podelitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu na področju razvoja socialnega podjetništva.

Pravilnik določa kriterije za izkazovanje pomembnejših dosežkov delovanja na področju razvoja socialnega podjetništva, pogoje za podelitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu pa določa Zakon o nevladnih organizacijah.

Nevladna organizacija lahko na ministrstvo poda vlogo za podelitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu na področju razvoja socialnega podjetništva, ministrstvo nato odloča o podelitvi statusa na podlagi določil Zakona o nevladnih organizacijah, na podlagi Pravilnika pa ugotavlja izpolnjevanje meril za izkazovanje pomembnejših dosežkov delovanja nevladne organizacije na področju razvoja socialnega podjetništva.

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj ter SPIRIT Slovenija, javna agencija