Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo

Na spletnem portalu Finance je Robert Sever, direktor združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije, objavil prispevek z naslovom: Kaj nenormalni skoki cen goriv pomenijo za prevoznike? V njem razloži, da danes strošek goriva v celotni sestavi stroškov prevoznikov pomeni že 30 odstotkov, še lani je bil za pet odstotnih točk nižji.

 

Ruska invazija na Ukrajino je pognala cene goriv višje kot v rekordnem letu 2013. Glavno vprašanje pa je, kako dolgo bo to trajalo in kako zmanjšati te negativne posledice. Zvišanje cen energentov ima namreč močan vliv na dvig stroškov poslovanja logističnih podjetij. Konkretno strošek goriva v sestavi celotnih stroškov pri prevoznikih pomeni že 30 odstotkov.

 

Na Združenju za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije ob dvigu drobnoprodajnih cen dizelskega goriva, ki sega v konec minulega leta, svojim članom priporočamo, da višji strošek goriva uveljavijo v povišanju prevoznin, saj dolgoročno prevozna podjetna niso zmožna financirati tolikšnega skoka stroškov v svojem poslovanju. Na trgu se že kažejo razlike med prevozniki, ki jim je pri svojih naročnikih uspelo prilagajanje prevoznin pogodbeno vezati na gibanje stroškov, in tistimi, ki s težavo dosegajo kakršnekoli prilagoditve v cenah svojih storitev.