Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo

Aneks h Kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma, ki je začel veljati v soboto, 25.6.2022, prinaša za nekatere delodajalce gostince dvig minimalnega zneska regresa. Višina regresa za letni dopust za leto 2022 tako znaša 1.300 EUR. Razliko morajo izplačati do 30. junija in ne do 1. julija! 

 

Bodite prosim pozorni ob branju prispevka, saj novi znesek nikakor ne zavezuje vseh delodajalcev, ki opravljajo gostinsko dejavnost.

 

Kateri delodajalec gostinec mora plačati regres v višini 1.300 EUR in kateri 1.074,47 EUR?

K izplačilu tega višjega zneska minimalnega regresa ne bodo zavezani vsi delodajalci, ki opravljajo gostinsko dejavnost, ampak le tisti, ki jih ta KP zavezuje. Glede na dejstvo, da KP nima statusa razširjene veljavnosti (izjema velja za dejavnosti 55.100 – dejavnost hotelov in podobnih nastanitvenih obratov in 92.001 – dejavnost igralnic), velja le za delodajalce, ki so člani podpisnic te KP na strani delodajalcev in sicer Turistično gostinske zbornice Slovenije ali pa Združenja delodajalcev Slovenije.

 

Tistega delodajalca, ki je zgolj član OZS, ki ni sopodpisnik te KP na strani delodajalcev, ta KP praviloma ne zavezuje in ga ne zavezuje niti aneks, ki prinaša višji minimalni znesek regresa. Tak delodajalec mora izplačati regres le v višini minimalne plače, ki velja za leto 2022, torej 1.074,47 EUR.

 

V primeru, da se je delodajalec, ki je zgolj član OZS, ob sklepanju pogodbe o zaposlitvi z delavcem kljub vsemu odločil za uporabo te KP, čeprav to ni bil dolžan storiti, ga seveda zavezuje tudi aneks z višjim regresom.

 

Prav tako bo moral višji znesek regresa izplačati v vsakem primeru (ne glede na to član katere delodajalske asociacije je) tisti delodajalec, katerega glavna dejavnost je 55.100 – dejavnost hotelov in podobnih nastanitvenih obratov ali 92.001 – dejavnost igralnic, saj imata ti dve dejavnosti status razširjene veljavnosti.

Vir besedila in več informacij: OZS