Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo

 

Športni turizem kot priložnost za zaslužek in promocijo

Med 16. in 23. septembrom bo Prekmurje gostilo svetovno prvenstvo v poletih s toplozračnimi baloni. Prestižni dogodek, ki bo gostil več kot sto balonarskih ekip z vsega sveta, je odlična priložnost za promocijo Slovenije kot turistične destinacije, obenem pa daje prekmurskim gostincem in tudi drugim priložnost za zaslužek.

Ob organizaciji tako velikega dogodka ne gre le za tekmovalne dneve in število ekip, ampak ima dogodek mnogo večje razsežnosti: Poleg pilotov balonov oziroma tekmovalcev v košarah, imajo ekipe še zemeljski del posadke, ki skrbi za informacije o vremenu in jih pomaga usmerjati, pa sodnike in organizatorje ter vrsto pomožnega osebja.

Tako v teh dneh v Pomurju že pričakujejo več sto dodatnih gostov z vsega sveta, ki bodo koristili nastanitvene in gostinske kapacitete, obenem pa bodo zagotovo prispevali k dolgoročnim pozitivnim učinkom prvenstva. Podobno zgodbo poznajo denimo na Ljubnem ob Savinji, manjšem kraju v osrčju Zgornje Savinjske doline, kjer so pred leti začeli orati ledino z smučarskimi skoki za ženske. Kraj, ki je prej gostil mogoče par deset gostov letno, sedaj poka po šivih v vseh letnih časih: mnogi snemalci, športniki in drugo tekmovalno osebje se vrača v okolje z neokrnjeno naravo in odličnimi možnostmi za ribolov, pohodništvo in bivanje v butičnih zasebnih kampih, kar prinaša dodano vrednost tudi v obliki novih stalnih zaposlitev v turizmu.

Enako pričakujejo tudi v Prekmurju, da bodo s pomočjo udeležencev in tistih, ki si bodo ogledali prvenstvo po digitalnih kanalih, povečali prepoznavnost in obisk na dolgi rok. Že leta 2019, ko so organizirali svetovno predprvenstvo, ki je neke vrste generalka, so opazili povečano število rezervacij, ki pa jih je nato zavrlo koronsko obdobje. A ker velja balonarstvo za drag in prestižen šport, bo imelo prvenstvo nedvomno vpliv na obisk gostov z debelejšimi denarnicami. Vzporednice lahko povlečemo s turško Kapadokijo, ki se je razvila v izjemno turistično destinacijo ravno zaradi naravnih danosti za balonarski turizem. Tudi to je den od ciljev letošnjega prvenstva.

Glede na siceršnji turistični obisk, ki ga navajamo v okvirju oz. spodnjem poudarku, so takšni dogodki, ki zadržijo obiskovalce celo po teden dni ali več in to v času, ki v Sloveniji ne velja za glavno turistično sezono, še toliko pomembnejši.

 

Anja Grahek, podjetniška svetovalka

 

Turizem v številkah

Turizem v številkah

 

Po končnih podatkih Sursa, objavljenih na njihovi spletni strani, s v obdobju december 2021 – januar 2022 v Sloveniji prevladovali tranzitni potniki. V izbranem obdobju je bilo tujih potnikov, ki so Slovenijo zapuščali preko cestnih mejnih prehodov, okoli 4.380.000, še navaja Surs. Med njimi so bili predvsem tranzitni potniki (73 %), enodnevnih obiskovalcev pa je bilo približno 354.000 oziroma 8 %. Med vsemi tujimi potniki, ki so pozimi prišli v Slovenijo, je bilo največ prebivalcev sosednjih držav; Sledili so prebivalci Nemčije (11 %) in Ukrajine (5 %). Največ tranzitnih potnikov je prišlo iz Avstrije in Hrvaške, večina enodnevnih obiskovalcev pa prav tako iz sosednjih držav, največ iz Italije in Hrvaške. Največ tujih potnikov je v opazovanem obdobju Slovenijo pripotovalo samih (39 %). Sledijo jim tisti, ki so prišli v spremstvu partnerja ali zakonca (27 %). Prevladovali so potniki, ki potujejo v osebnih avtomobilih.  Enodnevni obiskovalci so Slovenijo obiskali predvsem zaradi poslovnih razlogov.

 

 

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj ter SPIRIT Slovenija, javna agencija