Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo

Ko uživate ob kavi, čokoladi ali čipsu, morda ne zavedate, da proizvodnja teh izdelkov vodi do krčenja tropskih gozdov. Nova evropska uredba bo ta vzorec spremenila. Pravila bodo veljala za surovine, kot so kakav, kava, palmovo olje, soja, kavčuk, govedo in les, ter za izdelke, ki izhajajo iz teh surovin, med njimi čokolada, pohištvo, pnevmatike in papir. To bo prineslo pomembne spremembe tako za multinacionalke kot tudi za slovenska podjetja, saj bodo morala dokazati, da njihova proizvodnja ni povzročila krčenja ali uničevanja gozdov.

Med letoma 1990 in 2020 je bilo po svetu posekanih toliko gozdov, da bi skupaj prekrili območje, večje od površine Evropske unije (več kot 4 milijone km2).

EU želi biti okoljski zgled za ves svet. S sprejetimi ukrepi, kot so zaveza k ogljični nevtralnosti in prepoved nekaterih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, EU že sledi tej viziji.

Nov korak na tej poti je uvedba Uredbe o nekrčenju gozdov (EUDR). Evropski poslanci so z veliko večino podprli ta predlog (552 za, 44 proti, 43 vzdržanih), in uredba bo začela veljati junija. Podjetja bodo imela od enega do dveh let, odvisno od velikosti, da se prilagodijo novim zakonodajnim zahtevam.

Nevladne organizacije so si prizadevale, da bi podjetja po uveljavitvi uredbe spoštovala človekove pravice in preprečila uničevanje gozdov, ki je povezano s kršenjem pravic staroselskih ljudstev in izkoriščanjem delavcev.

Vendar je končni rezultat ta, da bodo evropska podjetja morala zagotoviti, da je surovina, ki jo uvažajo ali izvažajo, pridelana v skladu z nacionalno zakonodajo države proizvajalke.

Nova uredba bo prinesla velike spremembe za podjetja, ki bodo morala dokazati, da njihovi izdelki ne prispevajo k uničevanju gozdov. Pravila bodo veljala za surovine, ki so glavni povzročitelji sečnje in požiganja gozdov, predvsem v tropskih območjih: kakav, kava, palmovo olje, soja, kavčuk, govedo in les, ter za izdelke iz teh surovin, kot so čokolada, pohištvo, pnevmatike in papir.

Nova uredba ne bo vplivala samo na podjetja, ki prodajajo takšne surovine ali izdelke v EU, temveč bo prepovedan tudi njihov izvoz iz EU.

Vsaka država članica bo imenovala organ, ki bo nadziral podjetja. V Sloveniji je za to področje pristojno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V primeru kršitve uredbe bo podjetje kaznovano z vsaj 4% letnega prometa v EU, prav tako pa se lahko proizvodi zasežejo.

V času prehodnega obdobja morajo podjetja očistiti svoje dobavne verige. Če podjetje uvaža surovine iz območij, kjer so gozd posekali po 31. decembru 2020, morajo pritisniti na svoje dobavitelje ali jih zamenjati, pojasnjuje Tome. Večina soje, kavčuka, kave in palm, iz katerih se pridobiva olje, raste na območjih, kjer so v preteklosti že posekali tropske gozdove.