Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo

Portal “Your Europe” – Portal za ključne informacije glede pravic in obveznosti podjetja ter poslovanju v EU

Image by rawpixel.com on Freepik

Implementacija EU Uredbe za vzpostavitev enotnega digitalnega portala (SDG) bo bistveno prispeval k poenostavitvi poslovanja podjetij v drugih državah EU ter izboljšanju bivanja, dela in študija državljanov kjerkoli v EU. Ta evropska zakonodaja določa vzpostavitev sistema za izmenjavo dokazil med državami po načelu “Samo enkrat”, ki ga morajo podpreti vse države EU.

Preko portala “Your Europe” bodo državljani in podjetja lahko dostopali do ključnih informacij in storitev za uveljavljanje svojih pravic na enotnem digitalnem trgu EU. Uvedba sistema “samo enkrat” bo podjetjem in državljanom prihranila čas in denar, saj bo poenostavila izpolnjevanje različnih formalnosti na daljavo, omogočala pa bo tudi prilaganje dokazil neposredno iz uradnih virov.

Slovenija je med vodilnimi državami v implementaciji, saj se uvršča med prvimi štirimi državami, ki so uspele v predvidenem roku vzpostaviti rešitev za izmenjavo dokazil po sistemu “samo enkrat”. Poleg Slovenije so to še Italija, Nemčija in Nizozemska.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo napoveduje, da bo rešitev postopoma integrirana v ključne postopke tako v Sloveniji kot tudi v drugih državah EU. Sčasoma bodo državljanom in podjetjem na voljo številna dokazila, ki jih bodo lahko prek sistema “samo enkrat” prilagali v postopke v drugih državah na daljavo neposredno iz različnih uradnih registrov.

Po ocenah Evropske komisije naj bi bilo približno 80.000 pristojnih organov držav članic, ki bodo povezani med seboj prek sistema “samo enkrat” za izmenjavo dokazil.

Dostop do portala “Your Europe”:

Praktične informacije o poslovanju podjetij v EU

Vprašanja glede pravic ter obveznosti podjetij v EU

Vir: OZS