Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo

Bližajo se bistvene spremembe zakona o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1)

Designed by rawpixel.com / Freepik

Pomembna novost v zvezi s pridobivanjem potrdila A1 je urejanje postopka za zaposlene in samozaposlene, ki opravljajo delo v najmanj dveh državah EU. Pri izdaji potrdila A1 se bodo preverjali pogoji po 13. členu Uredbe 883/2004 v skladu z novim Zakonom o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS-1).

S 1.1.2024 preneha veljati drugi odstavek 144. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki se trenutno uporablja za izplačilo plače do vključno decembra 2023.

Slovenska podjetja, ki želijo izvajati storitve v drugi državi članici EU, EGP ali Švicarski konfederaciji, morajo za vsakega napotenega delavca pridobiti potrdilo A1. To je nujno za izkazovanje veljavne zakonodaje s področja socialne varnosti po uredbi 883/2004.

Podjetja morajo prav tako pridobiti potrdilo A1 za delavca, ki običajno opravlja delo v več državah. S tem potrdilom delavec izkaže, da je v času dela v tujini še vedno vključen v obvezno zavarovanje v Sloveniji.

Opomba: Potrdila A1 ni mogoče uporabiti v državah zunaj EU. Zato je na portalu SPOT mogoče izbrati naročnika storitev iz “tretje države”. Seznam držav, kjer je mogoče opravljati storitve, je omejen na države z veljavno zakonodajo EU.

Povezava do sprememb: TUKAJ

Vir: OZS