Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

FESTIVAL PODJETNIŠTVA ZA 3. ŽIVLJENJSKO OBDOBJE

June 6, 2022 @ 10:00 - 13:00

Festival podjetništva za 3. življenjsko obdobje 


 

3. življenjsko obdobje prinaša nove izzive in hkrati tudi nove priložnosti.

Na Obrtni zbornici Domžale v sodelovanju z Občino Domžale  ponovno organiziramo Festival podjetništva za 3. življenjsko obdobje, ki bo letos trajal kar 5 dni, in sicer od 6. junija do 10. junija od 10. do 13. ure.

Prizadevamo si za prenos izkušenj in znanj ter za vzpostavitev medgeneracijskega sodelovanja. Želimo postati most med podjetništvom, mladimi in starejšimi ter njihovimi podpornimi organizacijami. Zavedamo se priložnosti, ki jih ponuja sodelovanje s starejšimi, in dragocenih znanj, ki se izgubljajo zaradi pomanjkanja posluha. Hkrati pa se zavedamo izzivov, ki jih prinaša 3. življenjsko obdobje, tako na področju osamljenosti, izključenosti, novih tehnologij, psihofizičnega zdravja in nizkega standarda.

Letos smo se odločili, da bomo v okviru festivala podjetništva krepili tako podjetniške kompetence kot tudi digitalne kompetence naših starejših in jih skušali povezovati in motivirati za medgeneracijsko sodelovanje  tako na področju podjetništva kot širše.

Ponedeljek, 6. junija od 10. do 13. ure Podjetniška  svetovalnica: Specialno pravno in podjetniško svetovanje

– V ŽIVO na Obrtni zbornici Domžale

Na svetovalnici boste spoznali, kako lahko formalno predajate svoje znanje in ste aktivni v podjetništvu. Spoznali boste oblike in načine dela, ki so vam na voljo, in kaj pomenijo za prejemanje pokojnine. Osebno dopolnilno delo, upokojenec in s.p., začasno in občasno opravljanje dela, prokura, brezplačna družinska pomoč, itd.

Če vas zanimajo katerakoli druga vprašanja iz podjetniškega ali pravnega področja, pridite in poskušali vam bomo svetovati.

Zaželene predhodne prijave na svetovalnico na info@domzale-ooz.si ali na tel. št. 01 721 93 75.

Torek, 7. junija od 10. do 13. ure Dogodek: Kako biti aktiven in podjeten v 3. življenjskem obdobju z gosti

– V ŽIVO na Obrtni zbornici Domžale

 

Velja, da delovna zaposlenost vpliva pozitivno, upokojitev pa negativno na ohranjanje kognitivnih sposobnosti. Upadanje je močnejše, čim dlje je nekdo v pokoju.

Izobrazba in delovna dejavnost nedvomno najbolj prispevata k ohranjanju kognitivnih sposobnosti.  Nekateri se začnejo že pred upokojitvijo pripravljati s postopnim zmanjševanjem miselnih izzivov in dejavnosti, drugi pa tudi po upokojitvi aktivno nadaljujejo svoj delovni proces ali se aktivno vključujejo v družbo in ohranjanje in prenos znanj ter predajajo svoja strokovna znanja in pridobivajo nova. 

Prenos  in pridobivanje znanj, ohranjanje naravne in kulturne dediščine, dvig konkurenčnosti, delovanje in prizadevanje za dvig stroke,  medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje, vse to so izzivi in uspehi naših gostov, ki bodo z nami delili svoje poglede in izkušnje, kako biti aktiven in podjeten tudi po upokojitvi in kako to vpliva na naše psihofizične aktivnosti.

Zaželene predhodne prijave na dogodek na info@domzale-ooz.si ali na tel. št. 01 721 93 75.

Andrej Počivavšek

Z vami bo Andrej Počivavšek,  dolgoletni podpredsednik Obrtne zbornice Domžale, predsednik sekcije Elektro dejavnosti, ocenjevalec v  komisiji za praktični del mojstrskega izpita. Aktivno sodeluje pri gradbeni zakonodaji, Tehničnih smernicah in pravilnikih, je preglednik električnih inštalacij, predavatelj, avtor strokovnih člankov, gradiv, podjetnik, dedek in upokojenec.

 

Branka Bizjan

Z vami bo Branka Bizjan, ki že več kot  20 let predaja svoje rokodelsko znanje mladim in starejšim preko Društva rokodelcev – Rokodelskega centra Moravče. Je podpredsednica, aktivna v Zvezi društev upokojencev Slovenije, v Komisiji  za tehnično kulturo in rokodelstvo, je avtorica dveh knjig o rokodelstvu, piše članke in sodeluje v številnih oddajah.

Z vami bo tudi Zdenka Trobec Milanovič, ki s svojim znanjem in spretnimi prsti uči klekljarice v Dobu. Članica raznih komisij za ocenjevanje klekljarskih izdelkov.

 

Sreda, 8. junija od 10. do 13. ure Digitalna svetovalnica: Kako uporabljam moj pametni telefon

Na svetovalnici boste spoznali, kako se uporablja pametni telefon, možnosti telefoniranja, pisanja sporočil,  vpis novega stika v telefonski imenik, uporaba osnovnih aplikacij, uporaba fotoaparata in oblikovanje fotografij, vzpostavljanje povezave z internetom in uporaba spletnega brskalnika, uporaba e-pošte, nameščanje/odstranjevanje aplikacij (uporaba trgovine Google), aplikacije za brezplačno komuniciranje, npr. Viber, kako se lahko skenira dokument, poišče kontakte vašega zdravnika in mu pošlje sporočilo, itd. …

S seboj prinesite svoj  pametni telefon in se ga z našo pomočjo naučite še bolje uporabljati. S pridobitvijo novih znanj in veščin se boste lažje aktivno vključevali v družbo in prenašali svoje znanje.

Zaželene predhodne prijave na svetovalnico na info@domzale-ooz.si ali na tel. št. 01 721 93 75.

 S seboj prinesite svoj  pametni telefon in se ga z našo pomočjo naučite še bolje uporabljati. S pridobitvijo novih znanj in veščin se boste lažje aktivno vključevali v družbo in prenašali svoje znanje.

Četrtek, 9. junija od 10. do 13. ure Dogodek: Izzivi in priložnosti v 3. življenjskem obdobju z gosti

 

Poznamo 3 različne vidike staranja: časovno oziroma kronološko staranje, ki je za vse poteka enako z minevanjem let, biološko oziroma fizično staranje, kjer prihaja do razlik glede na različno fizično kondicijo, in mentalno oziroma miselno staranje, kjer ravno tako prihaja do razlik, saj imajo posamezniki enake starosti lahko različno ohranjene kognitivne sposobnosti.

Nekateri posamezniki ohranjajo dobre kognitivne sposobnosti visoko v starost, drugim pa se začnejo kazati znaki upadanja že po petdesetem letu.

Aktivno staranje vključuje telesno aktivnost, miselno aktivnost in socialno aktivnost. Kako pomembno je vključevanje v najrazličnejše aktivnosti, ki jih ponujajo različne organizacije in društva za starejše tako z vidika posameznikov samih kot z vidika družbe nasploh, bomo spregovorili na dogodku.

Zaželene predhodne prijave na dogodek na info@domzale-ooz.si ali na tel. št. 01 721 93 75.

Predstavniki društev in organizacij bodo izpostavili priložnosti, ki jih ponujajo in kamor se lahko starejši vključijo. Posebej bomo spregovorili o pomenu podpornih skupin, prostovoljstva, pridobivanje novih znanj in spretnosti, medgeneracijskem sodelovanju in  prenosu znanj na mlajše generacije ter tudi socialnemu vidiku druženja in vključevanja v najrazličnejše aktivnosti.

 

O izzivih in priložnostih se bomo pogovarjali z gosti:

Medgeneracijsko društvo Jesenski cvet – Mateja Turk

Društvo šola zdravja – Zdenka Katkič

Društvo upokojencev Domžale – Toni Prus

Društvo Lipa – Marjan Ravnikar

Petek, 10. junija od 10. do 13. ure Svetovalnica: Več znam več veljam: Knjige za osebni in strokovni razvoj

Na zmožnosti učinkovite uporabe možganov za smotrno vodenje življenja in reševanje vsakodnevnih težav vplivajo miselne dejavnosti.

Branje knjig, revij ali časopisov in reševanje besednih ali številskih iger, kot so križanke ali sudoku, igre s kartami ali šah pozitivno vplivajo na ohranjanje in razvoj kognitivnih sposobnosti.

Na svetovalnici vam bomo svetovali knjige za osebni in podjetniški razvoj. Knjige, ki vam bodo pomagale razvijati samozavest, kreativnost, premagati strah in razvijati vaše talente. Vzemite si čas zase in  tudi s pomočjo knjig krepite svoje kognitivne sposobnosti.

Zaželene predhodne prijave na svetovalnico na info@domzale-ooz.si ali na tel. št. 01 721 93 75.

 

Spodbujamo vas, da ste čim bolj miselno aktivni, saj miselna nedejavnost v upokojitvi lahko zelo vpliva na upad kognitivnih sposobnosti v starosti in je lahko tudi vzrok kasnejših bolezni, kot sta demenca in Alzheimerjeva bolezen.

 

Details

Date:
June 6, 2022
Time:
10:00 - 13:00
Event Tags: