Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo

Po novem morajo družbe v predlogu za vpis ustanovitve navesti tudi elektronski naslov družbe, ki se vpiše v Poslovni register Slovenije. To namreč določa nova sprememba Zakona o gospodarskih družbah (novela ZGD-1K, objavljena v Uradnem listu RS, št. 18/2021, dne 9.2.2021).

Kaj pa že ustanovljene družbe? Tudi te morajo imeti vpisan elektronski  naslov v poslovnem registru. Rok za vpis el. naslova je 1 leto  od uveljavitve zakona, to je do 24.2.2022.

Ta obveznost velja za kapitalske in osebne gospodarske družbe ter tudi za gospodarska interesna združenja in podružnice tujih podjetij, ne velja pa za  samostojne podjetnike.

 

Kje lahko uredite vpis elektronskega naslova za svojo družbo?

Elektronski naslov lahko vpišete na več načinov:

  •  tako, da vložite Predlog za vpis spremembe samo v PRS na točki SPOT,
  •  tako, da izpolnjen in ročno ali elektronsko podpisan obrazec Predlog za vpis spremembe v PRS (obrazec lahko prenesete tukaj),  po pošti ali elektronski pošti pošlje ali osebno dostavite na katerokoli izpostavo AJPES,
  • tako, da na izpostavo AJPES dostavite ali pošljete vlogo s preprostim dopisom, ki je  elektronsko ali ročno podpisan,
  • tako, da ob urejanju sprememb drugih podatkov o družbi, hkrati tudi vpišete el. naslov družbe, ki ga vložite na točki SPOT ali pri notarju.

 

Pozor, vse družbe, ki že imate vpisan elektronski naslov, preverite ali je le-ta ustrezen in ga po potrebi spremenite na enega izmed zgoraj opisanih načinov.

 

To velja tudi v primeru, da že imate vpisan el. naslov pa ta ni javno objavljen. Sporočiti morate, da dovolite  javno objavo vpisanega elektronskega naslova oziroma predložite drug elektronski naslov za vpis.

 

Elektronski naslov družbe je javen podatek in bo javno objavljen na spletni strani AJPES ePRS, prav tako bo dostopen vsem uporabnikom podatkov Poslovnega registra Slovenije.

 

V primeru, da družbe do 24.02.2022 ne boste vpisala svojega elektronskega naslova v poslovni register, vas lahko doleti globa v višini   od 15.000 do 45.000 eurov za veliko družbo, v višini od 10.000 do 30.000 eurov  za srednjo družbo, v višini od 2.500 do 15.000 eurov  za majhno družbo, v višini od 1.000 do 6.000 eurov za mikro družbo.

Vir: Ajpes