Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo

“Vlada je odločila, da nošnja maske ne bo več potrebna za goste v zaprtih javnih krajih oz. prostorih, kjer se nudi tudi priprava in strežba jedi in pijač ob pogoju izpolnjevanja protokola PCT,” je na tiskovni konferenci povedala Maja Bratuša, vladna govorka za covid-19.

 

“Torej, izjema uporabe zaščitne maske velja za zaprte javne kraje in prostore le, če sta istočasno izpolnjeni dve zahtevi: prva zahteva je, da gosti izpolnjujejo pogoj PCT in druga zahteva je, da se v teh prostorih in krajih nudi hrana in pijača. Primerjalno, v odprtih javnih krajih in prostorih je že do sedaj predpisano, da se, ob upoštevanju pogoja PCT, vse aktivnosti lahko izvajajo neomejeno ne glede na zagotavljanje medosebne razdalje 1,5 metra,” so zapisali v sporočilu za javnost po seji vlade.

 

Izjema velja za vse zaprte javne kraje in prostore, ne glede ali gre za gostinsko dejavnost, ki se opravlja v zaprtih prostorih ali za pogostitev na prireditvah v zaprtih prostorih. Javni prostori in kraji so tisti prostori in okolja do katerih ima vsakdo dostop. Javni prostor je prostor, ki je dostopen širši javnosti ali prostor za skupno uporabo, ne glede na lastništvo ali pravico do dostopa.

 

Nošenje mask že do zdaj ni bilo obvezno za goste gostinskih obratov, ko so sedeli za mizo. Po novem pa bo izjema veljala širše, denimo v kinematografih, kjer prodajajo hrano, na pogostitvah in drugje. Maska v omenjenih primerih ne bo obvezna niti pri odhodu na stranišče, kot je do zdaj veljalo v gostinskih obratih.

 

“Hkrati je na današnji seji vlada tudi sprejela odločitev, da maske ne bo več potrebno nositi osebam, ki izpolnjujejo pogoj PC v okoljih, kjer so v stiku le osebe, ki izpolnjujejo ta pogoj.”