Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo
Izračuni za preostale bodo sledili konec maja

Finančna uprava bo danes zavezancem po pošti poslala prvi paket informativnih izračunov dohodnine za leto 2021. V tem paketu so običajno izračuni tistih, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane ter nimajo dohodkov od dejavnosti.

 

Informativni izračun dohodnine je sestavljen na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga finančna uprava na podlagi uradnih evidenc, in podatkov o dohodkih in vzdrževanih družinskih članih, ki ji jih morajo posredovati izplačevalci oz. zavezanci za dohodnino.

Ko ga zavezanec prejme, mora preveriti pravilnost podatkov, in če se z njim strinja, postane odločba.

Prvi sveženj izračunov bodo na pošto predvidoma odpremili danes in jih lahko zavezanci pričakujejo v svojih poštnih nabiralnikih v začetku aprila. Še prej pa lahko izračun pogledajo tisti, ki imajo na telefonu naloženo Fursovo aplikacijo eDavki.

Drugi sveženj bo 31. maja

Drugi sveženj za tiste, ki uveljavljajo olajšavo za vzdrževane družinske člane oz. so hkrati tudi sami vzdrževani družinski člani ali pa imajo dohodke od opravljanja dejavnosti ali katastrski dohodek, bo sledil 31. maja.

V tem svežnju bodo tudi izračuni za zavezance brez urejenega rezidentskega statusa, kot tudi posamezne manjše skupine zavezancev, za katere Furs v marcu še nima celovitih podatkov.

Sami morate napoved vložiti do 1. avgusta

Informativnega izračuna pa še vedno ne bodo prejeli zavezanci, za katere finančna uprava od izplačevalcev dohodkov ni prejela podatkov o odmeri dohodnine. Ti bodo morali tako kot vsako leto napoved vložiti sami najpozneje do 1. avgusta.

Mesec dmo ua ugovore

Za vse zavezance velja, da lahko v približno mesecu dni po tem, ko informativni izračun dohodnine prejmejo, nanj vložijo ugovor. Če se z izračunom strinjajo, pa morajo morebitno premalo plačano dohodnino doplačati v ustreznem roku oz. preveč plačano dohodnino prejmejo vrnjeno na svoje bančne račune.

 

Vir besedila: MMC