Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo

4. Dnevi slovenskega lesarstva usmerjeni na aktualne izzive lesarske panoge

 

Začeli so se tradicionalni Dnevi slovenskega lesarstva, ki letos izredno poudarjajo aktualne energetske izzive, dobavne verige v lesnopredelovalni industriji, spodbude za razvoj, kadre v lesarstvu, promocijo poklica lesarja, razvoj novih izdelkov in blagovnih znamk, krožni dizajn ter digitalizacijo. Slovenija je obdarjena z bogatimi gozdovi, ki predstavljajo trajnosten in obnovljiv vir. Lesna predelava zahteva tudi manjšo porabo energije v primerjavi z drugimi surovinami, vendar je ključno, da z lesom ravnate na pravilen način, so poudarili na dogodku v Laškem, ki je posebno pozornost namenil tudi kadrom v tem sektorju.

Minister Han poudaril pomen lesne industrije za gospodarstvo

V svojem nagovoru je minister za gospodarstvo, turizem in šport, Matjaž Han, izrazil pomen lesne industrije za slovensko gospodarstvo. Omenil je tudi aktivnosti, ki jih je ministrstvo izvedlo v zadnjem letu po prejšnjih Dnevih slovenskega lesarstva. Han je poudaril: “Cilj naših aktivnosti je ustvariti ugodno poslovno okolje za lesnopredelovalna podjetja ter omogočiti nadaljnji pozitivni razvoj lesne industrije, ki temelji na domači surovini – lesu.” Po njegovem mnenju je spodbujanje razvoja lesne panoge ključno za trajnostno prihodnost Slovenije.

Agencija SPIRIT Slovenija promovira slovensko lesno industrijo

Rok Capl, vršilec dolžnosti direktorja javne agencije SPIRIT Slovenija, je predstavil številne aktivnosti, ki jih agencija SPIRIT izvaja za promocijo slovenske lesne industrije. Poleg tega je izpostavil sodelovanje z vzgojno-izobraževalnimi institucijami in njihov cilj, da mladim približajo les kot naraven material ter predstavijo raznolikost poklicev v lesarstvu. “Posebej smo se osredotočili na dvig ugleda poklica lesarja, ki še vedno velja za deficitaren poklic,” je izpostavil Capl. Poudaril je pomembnost ozaveščanja mladih o možnostih in perspektivi, ki jih ponuja lesna industrija.

Predsednik OZS Blaž Cvar o težavah malih podjetij v lesnopredelovalni industriji

Blaž Cvar, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, je izpostavil pomembnost malih podjetij, ki prevladujejo v lesnopredelovalni industriji. Kljub temu pa je opozoril na težave, s katerimi se ta podjetja soočajo, predvsem pri nabavi surovin. Cvar je poudaril: “Slovenija je bogata z lesom, vendar imajo podjetniki velike težave pri dobavi lesa po konkurenčni ceni. Družba Slovenski državni gozdovi je dvignila cene lesa na raven, ko je uvoženi les cenejši, tudi če upoštevamo stroške prevoza.” Opozoril je na nujnost reševanja teh težav, saj lahko ugodna dobava surovin pomembno prispeva k razvoju lesnopredelovalne industrije.

Generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal o prihodnosti poklicev v lesarstvu

Generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije, Vesna Nahtigal, je poudarila pomen izobraževanja mladih ter ocenila, da so poklici v lesarstvu poklici prihodnosti. Izpostavila je potrebo po dvigu ugleda poklica lesarja in ozaveščanju mladih o možnostih, ki jih prinaša lesna industrija. Nahtigalova je zaključila: “Les je trajnosten in obnovljiv vir ter ima ogromen potencial. Zato je ključno, da mladi prepoznajo možnosti in perspektivo v lesarstvu ter da se poklici v tej panogi cenijo in spoštujejo.”

Več o dogodku si lahko preberete TUKAJ.