Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo

PESTRI PROGRAM  OZS NA LETOŠNJEM  MOS-U

OZS NA MOS

Letošnji, 55. Mednarodni sejem obrti in podjetnosti (Mos), ki bo na celjskem sejmišču potekal od 13. do 17. septembra, bo v znamenju zelenega prehoda, digitalizacije in pomanjkanja kadra. Sodelovalo bo 650 razstavljavcev iz 25 držav, predstavili pa bodo okoli tisoč blagovnih znamk.

 Posebna gostja bo Ukrajina, ki bo predstavila nekaj svojih podjetij.  Na Mosu  bo zbrana ponudba za dom, gradnjo, prosti čas in zdravo hrano. Predstavila se bo tudi slovenska modna industrija. Tudi letošnji Mos bo razdeljen na pet segmentov, in sicer dom, turizem, tehnika energetika, B2B in plus.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) se bo predstavila s svojimi sekcijami, območnimi zbornicami, člani ter poslovnimi partnerji, in sicer na več kot 830 kvadratnih metrih. Tudi letos bosta v ospredju Ulica obrti s predstavitvijo 11 obrtnih poklicev ter mednarodno poslovno srečanje Connect2Slovenia, na katerem pričakujejo več kot 100 podjetnikov iz desetih držav.

V okviru Ulice obrti bodo predstavljeni deficitarni obrtni poklici, in sicer kuhar, natakar, pek, slaščičar, mizar, oblikovalec kovin-orodjar, strojni mehanik, klepar krovec, steklar, tehnik optik, voznik, sočasno bodo potekale demonstracije domače in umetnostne obrti. Osrednja točka ulice obrti bo »Vajeniška pisarna«, kjer bodo obiskovalci prejeli vse informacije o vajeniškem sistemu. Učenci se bodo lahko tudi sami aktivno vključili v izdelavo izdelka oziroma storitve in se preizkusili v posameznem poklicu.

V četrtek, 19. septembra, se bo odvilo tradicionalno Mednarodno poslovno srečanje »Connect2Slovenia«, ki bo tudi letos privabilo več kot 100 podjetnikov iz 10 držav (Slovenija, Avstrija, Hrvaška, Nemčija, Poljska, Madžarska, Turčija, Črna Gora, Španija, Češka). Na srečanju bodo predstavljene prednosti in izzivi pametnih tovarn, v okviru B2B individualnih razgovorov pa bodo udeleženci iskali nove poslovne stike in priložnosti v regiji Alpe Adria. Udeležba na dogodku je brezplačna, vendar je obvezna predhodna prijava do 11. septembra na spletni strani: https://connect2slovenia-2023.b2match.io/.

Odbor za znanost in tehnologijo skupaj s podjetjem Pipistrel s simulatorjem letenja

Zanimiva bo tudi predstavitev strokovnih sekcij OZS (kovinarjev, plastičarjev, instalaterjev energetikov in sekcije domače in umetnostne obrti) ter Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS.  Na prostoru Odbora bo predstavljena tudi možnost internacionalizacije podjetij, in sicer v povezavi  s partnerskim sodelovanjem s Slovensko ameriškim gospodarskim združenjem (SABA) iz Clevelanda. Odbor bo predstavil tudi nekatere produkte in storitve članov OZS, sodelovanje s šolami, fakultetami in razvojno-raziskovalnimi inštitucijami. Kot zanimivost pa se bo na razstavnem prostoru Odbora za znanost in tehnologijo predstavilo tudi podjetje Pipistrel s simulatorjem letenja.

Sekcija za domačo in umetnostno obrt pri OZS bo v okviru Ulice obrti in v atriju celjskega sejmišča predstavila rokodelske dejavnosti: čipkarstvo, zlatarstvo, lončarstvo, slamnikarstvo, izdelovanje glasbil, izdelovanje replik v lesu in pletarstvo, in sicer z namenom prikazovanja spretnosti, ki so pomembne za ohranjanje slovenske rokodelske dediščine.

Predstavili se bosta tudi dve območni zbornici, OOZ Krško in OOZ Ormož s člani in partnerji. OOZ Krško bo v sredo, 13. septembra, organizirala okroglo mizo z naslovom »Delovne migracije med Slovenijo, Hrvaško in Srbijo«.

Predstavitev partnerjev kartice Mozaik Podjetnih in partnerjev OZS

Na razstavnem prostoru OZS bodo potekale predstavitve partnerjev kartice Mozaik podjetnih, in sicer Zavarovalnice Triglav, Telemach, Diners in Big Bang. Ugodnosti so v okviru kartice Mozaik podjetnih na voljo članom zbornice. SID banka pa bo predstavila svoje aktivnosti in produkte za podjetja, obiskovalci pa bodo imeli možnost individualnega razgovora z njihovimi predstavniki.

Brezplačna svetovanja in brezplačne vstopnice za člane

Na protokolarnem prostoru v dvorani L1 bodo od srede do petka, med 10. in 16. uro, obiskovalcem na voljo brezplačna svetovanja pravnih in davčnih svetovalcev OZS.

Člani OZS pa imajo tudi letos možnost, da na svojih območnih zbornicah prevzamejo brezplačne vstopnice za obisk prvega sejemskega dneva.

OZS bo v sodelovanju s Celjskim sejmom in Mestno Občino Celje najuspešnejšim razstavljavcem podelila sejemska priznanja – zlati, srebrni in bronasti ceh.

Organizirali bodo različne predstavitvene dogodke

Na sejmu  bodo predstavili povratna in nepovratna finančna sredstva, na okrogli mizi pa bodo razpravljali tudi o novi zakonodaji s področja rokodelstva.

Organiziran bo tudi posvet na temo sinergije športa in turizma, ki ga bodo pripravili skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo bo obiskovalcem predstavilo digitalne storitve javnih ustanov in popolno digitalno preobrazbo, ki bo korenito olajšala vsakdanja opravila državljanom.