Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo

Novi ukrepi za pomoč samozaposlenim: Kaj prinaša zakon ZOPNN-F?

Image by yanalya on Freepik

V luči nedavnih naravnih nesreč, ki so prizadele Slovenijo, je vlada sprejela zakon o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F), ki prinaša denarno pomoč za samozaposlene, družbenike in kmete. Kako do pomoči in kdo so upravičenci? Razkrivamo vse, kar morate vedeti.

Kdo je upravičen do pomoči?

Upravičenec do pomoči je oseba, ki je bila samozaposlena, družbenik ali kmet in je svojo dejavnost opravljala najmanj od 1. julija 2023 do uveljavitve tega zakona. Pomoč je namenjena tistim, ki zaradi posledic avgustovskih poplav ne morejo opravljati svoje dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu.

Kdaj bo na voljo izjava?

Izjava za pridobitev pomoči bo na voljo na portalu eDavki predvidoma 25. septembra. Rok za oddajo izjave je 30. september, prvo izplačilo pomoči pa bo izvedeno 10. oktobra. Finančna uprava bo zavezance o tem pravočasno obvestila.

Kakšna bo višina pomoči?

Višina pomoči se razlikuje glede na status upravičenca:

  • Samozaposleni: 1200 evrov na mesec
  • Samozaposleni v kulturi: 760 evrov na mesec
  • Kmetje: 1020 evrov na mesec

Pomoč bo izplačana za obdobje od avgusta do decembra 2023.

Kakšni so pogoji?

Upravičenci do pomoči so tisti, katerih prihodki v letu 2023 bodo zaradi posledic poplav upadli za najmanj 50 odstotkov v primerjavi z letom 2022. V primeru, da se kasneje ugotovi, da pogoj upada prihodkov ni bil izpolnjen, bo treba prejeto pomoč v celoti vrniti.

Dodatne določbe zakona

Zakon ZOPNN-F prinaša tudi druge ukrepe, med katerimi je zvišanje višine neobdavčene enkratne solidarnostne pomoči na 10.000 evrov in uvedba dodatne olajšave za donacije v letu 2023.

Kje najti več informacij?

Za več informacij o ukrepih pomoči in drugih novostih, ki jih prinaša novela ZOPNN-F, obiščite spletno stran Finančne uprave Republike Slovenije. Tam boste našli tudi zbirko pogostih vprašanj in odgovorov, ki bo sproti dopolnjevana z novimi informacijami.

Vir: Finančna uprava Republike Slovenije


Zakon ZOPNN-F prinaša svež zrak upanja za samozaposlene, ki so bili prizadeti zaradi naravnih nesreč. S pravočasnim in premišljenim ukrepanjem se Slovenija trudi omiliti posledice in zagotoviti stabilno okrevanje gospodarstva. Pravočasno oddajte svojo izjavo in si zagotovite potrebno finančno pomoč.