Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo

Bruselj, 12. septembra (STA) – Evropska komisija je danes predstavila predloga svežnjev ukrepov za olajšanje poslovanja evropskih malih in srednje velikih podjetij v trenutnem gospodarskem okolju ter ukrepov za zmanjšanje stroškov izpolnjevanja davčnih predpisov za velika čezmejna podjetja v EU. Z njimi naj bi okrepila konkurenčnost podjetij v uniji.

V Bruslju so danes poudarili, da mala in srednje velika podjetja, ključni gonilniki evropskega zelenega in digitalnega prehoda, predstavljajo 99 % evropskega gospodarstva. Kljub temu pa so v zadnjih letih neprestano soočena z nepredvidljivimi krizami in negotovostjo.

Zato je Evropska komisija pripravila niz ukrepov, ki bodo izboljšali poslovno okolje za ta podjetja in okrepili njihovo dolgoročno konkurenčnost na enotnem trgu. Med ključnimi ukrepi je nova uredba za boj proti zamudam pri plačilih v gospodarskem prometu, ki določa najvišji rok za izplačilo v 30 dneh in odpravlja dvoumnosti iz leta 2011.

Poleg tega se načrtuje ustanovitev skupne davčne uprave za čezmejna mala in srednje velika podjetja, kar bo zmanjšalo stroške usklajevanja, izkrivljanje konkurence in tveganje davčnih sporov ter zagotovilo enaka davčna pravila za vse.

Komisija si tudi prizadeva izboljšati regulativno okolje za ta podjetja, poenostaviti administrativne postopke, spodbuditi investicije in zagotoviti kvalificirano delovno silo ter podporo rasti. S tem naj bi se povečalo število delovnih mest za Evropejce. Poleg tega so predlagani ukrepi za zmanjšanje stroškov izpolnjevanja davčnih predpisov za velika čezmejna podjetja v EU, kar bi z novimi pravili lahko privedlo do znižanja stroškov za do 65 %. To bi tudi olajšalo delo davčnim organom, saj bi bila davčna pravila bolj pregledna. S temi ukrepi namerava EU povečati privlačnost za čezmejne naložbe in izboljšati konkurenčni položaj evropskih podjetij v primerjavi s podjetji drugod po Evropi in svetu.