Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo

V gospodarskih združenjih nasprotujejo nameri vlade, da znova prenese daljše obdobje izplačevanja bolniške odsotnosti na delodajalca. Leta marca prejšnje leto je prejšnja vlada zmanjšala obdobje, v katerem delodajalec nosi stroške bolniške odsotnosti, s 30 na 20 dni. Nedavno pa smo na N1 razkrili, da vlada med pripravo sprememb proračuna načrtuje odpraviti nekatere ukrepe iz obdobja Janševe vlade, vključno s ponovnim obračunavanjem nadomestil za bolniško odsotnost po starem sistemu.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), Trgovinska zbornica Slovenije (TZS), Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) so v pismu premierju Robertu Golobu ostro izrazili nasprotovanje vladi glede ponovne uvedbe dolgega obdobja, v katerem bi delodajalci nosili stroške bolniške odsotnosti.

 

Vlada Janeza Janše je spomladi lani uvedla spremembo, po kateri delodajalci nosijo stroške bolniške odsotnosti le 20 dni, namesto prejšnjih 30 dni. Nedavno pa se je na vladni seji pojavila ideja, da bi to spremembo znova odpravili, kar bi pomenilo, da bi delodajalci breme nosili 30 dni. To bi razbremenilo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki zdaj prevzame stroške po 20 dneh, še posebej zaradi povečanega števila izolacij in nege otrok.

 

Vir: N1