Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo

Iz vladnega urada za komuniciranje so sporočili, da je Vlada na dopisni seji potrdila uredbo, ki podaljšuje obstoječi sistem delne regulacije cen pogonskih goriv in kurilnega olja za naslednje leto. Poleg tega so bile sprejete spremembe uredbe, ki vključujejo povračilo prispevka za obnovljive vire energije (OVE) v formulo za cene dizelskega goriva na avtocestah.

 

Cene 95-oktanskega bencina in dizla na bencinskih servisih izven avtocest se v Sloveniji od 21. junija lani ponovno določajo na podlagi metodologije, ki upošteva gibanje cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in tečajev ameriškega dolarja ter evra. Modelske cene se izračunavajo na osnovi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Regulacija cen kurilnega olja je bila ponovno uvedena v začetku lanskega septembra.

 

V skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov so marže trgovcev omejene na največ 0,0983 evra za liter dizla, največ 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina in največ 0,08 evra za liter kurilnega olja.

 

Danes je vlada potrdila novo uredbo, s katero se trenutni sistem delne regulacije cen pogonskih goriv in kurilnega olja podaljšuje za leto dni. Nova uredba bo stopila v veljavo v sredo. Poleg tega so ministri sprejeli spremembe uredbe o določanju in obračunavanju prispevkov za podporo proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom ter iz obnovljivih virov energije (OVE).

 

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je danes objavilo, da bosta regulirani ceni 95-oktanskega bencina in dizla v naslednjih 14 dneh nekoliko višji. Liter bencina na bencinskih servisih izven avtocest bo stal 1,424 evra, kar je 1,2 centa več kot trenutno. Cena litra dizla se bo zvišala na 1,461 evra, kar predstavlja povišanje za 2,8 centa. Za liter kurilnega olja bo treba plačati 1,040 evra v naslednjem 14-dnevnem obdobju (trenutno 1,020 evra).