Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo

Visoka inflacija in s tem povezana podražitev osnovnih življenjskih stroškov, trgovinskih cen ter cen energentov postavljajo pred posameznike vedno večje izzive. Za ohranjanje enakega življenjskega standarda in kakovosti življenja je treba nameniti vse večji del osebnega finančnega proračuna. Če smo še pred letom ali dvema za vse naše življenjske stroške namenili le del finančnega proračuna, se ta del zdaj vztrajno povečuje pri skoraj vseh posameznikih.

 

 

Ker ni videti, da se bodo cene življenjskih dobrin in storitev kdaj vrnile na raven pred koronakrizo, je nujno, da vsak posameznik danes prevzame nadzor nad svojim finančnim proračunom ter nadzoruje in optimizira svoje stroške.

 

Pri tem nam lahko pomagajo številna orodja, ki nam omogočajo, da visoki življenjski stroški ne obremenjujejo, ampak so pod nadzorom, ter da dosežemo glavni cilj finančnega proračuna – da nam ostane nekaj sredstev na koncu meseca, ki jih lahko investiramo in s tem gradimo večjo finančno varnost ter dolgoročno finančno neodvisnost.

Osebni finančni proračun

 

Osebni finančni proračun ali družinski proračun (če par vodi finance skupaj) je zelo podobna zadeva, kot jo premorejo vsa podjetja. Kot mora podjetje voditi svojo bilanco stanja in imeti neprestano pregled nad svojimi odhodki in prihodki ter ostankom dobička, ni nič drugače tudi z našim osebnim finančnim proračunom.  

 

Smisel kontrole nad prihodki in odhodki je v tem, da je vsak osebni ali družinski proračun v pozitivnem stanju – da nam torej ostane več, kot zapravimo. In če nam ostane vsak mesec več, kot smo potrošili, lahko omenjeno pozitivno razliko potem investiramo naprej.

 

Pregled in optimizacija stroškov

 

Za zdrav družinski finančni proračun moramo nujno kontrolirati in obvladovati predvsem tekoče mesečne izdatke (določeni nasveti so povzeti po knjigi Zakaj sem brez denarja avtorja Aleša Babiča). Pri kupovanju in trošenju nas večinoma obvladujejo naše potrošniške želje 

 

Več o novici lahko preberete na OZS