Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo

Državni zbor  sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1L)

 Državni zbor Republike Slovenije je na zadnji seji soglasno sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1L), ki prinaša svež veter v poslovno okolje.

Novela ZGD-1L prinaša dve ključni spremembi, ki bosta pospešili digitalizacijo in olajšali poslovne postopke. Prvi del se nanaša na prenos digitalizacijske direktive, ki omogoča spletno ustanavljanje različnih podjetij, kot so družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.), delniške družbe (d.d.) in komanditne delniške družbe (k.d.d.) preko enotne točke SPOT. Tako lahko podjetniki zdaj brezskrbno ustanavljate podjetja kar preko interneta, tudi podružnice tujih podjetij brez fizične prisotnosti. To pomeni večjo hitrost, enostavnost in ugodnosti pri odločitvi za poslovanje.

Drugi del novih sprememb pa se nanaša na direktivo o čezmejnih preoblikovanjih, združitvah in delitvah. S tem bodo postopki pri mednarodnih transakcijah med podjetji preprostejši, kar bo pripomoglo k večji prilagodljivosti in konkurenčnosti slovenskih podjetij na mednarodnih trgih.  Nov zakon ureja tudi izvedbo elektronske ali virtualne skupščine brez fizične prisotnosti delničarjev. To bo omogočilo lažje in bolj učinkovito odločanje pri vodenju podjetij, še posebej v primerih, ko delničarji niso fizično prisotni na enem mestu.

Zakon bo začel veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, zato je čas, da se pripravite in izkoristite nove priložnosti za rast in uspeh vašega podjetja!