Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo

Kakšna pomoč je na voljo prizadeti v poplavah?

 

Po nedavnih katastrofalnih poplavah, ki so prizadele Slovenijo med 3. in 5. avgustom, je vlada  Rdečemu križu Slovenije in Slovenski karitas je namenila po pet milijonov evrov, s čimer je zagotovila takojšnjo pomoč tistim, ki so bili najbolj prizadeti.

Kakšna pomoč je na voljo?

  • Trajno uničeni domovi: Za tiste, katerih domovi so bili trajno uničeni in potrebujejo nadomestno bivališče, je določena pomoč v višini 3.000 evrov.
  • Poplavljene stanovanjske etaže: Prizadeti prejmejo pomoč v višini 1.500 evrov.
  • Poplavljene kleti: Za te prostore je določena pomoč v višini 500 evrov.

Postopek prijave za pomoč: Vsi, ki potrebujejo pomoč, morajo izpolniti vlogo in jo oddati do 28. avgusta. To lahko storijo osebno ali po pošti na lokalnih enotah Rdečega križa, Karitasa ali na občini, kjer so utrpeli škodo. Tudi kasnejše prijave bodo upoštevane. Vloge so dostopne tukaj in tukaj.

Dodatne Informacije:

  • Pomoč, ki jo zagotavlja vlada, se ne šteje kot dohodek, zato prejemniki ne bodo plačali dohodnine.
  • Na voljo je tudi izredna denarna socialna pomoč. Vloge lahko oddate na kateremkoli centru za socialno delo. Po 6. septembru pa bodo vloge sprejemali le na krajevno pristojnih centrih za socialno delo.
  • Prizadeti bodo imeli pravico do nižje cene elektrike. Namesto trenutnih cen bodo plačevali le 0,1 centa na kilovatno uro.

Zavarovalnice bodo povrnile tudi stroške čiščenja: Zavarovalnice omogočajo, da prizadeti v škodne zahtevke vključijo tudi stroške čiščenja. Te stroške bodo upoštevali pri izračunu zavarovalnine, tudi brez predložitve računov. Poudarjajo tudi, da si prizadevajo za čim hitrejše in enostavnejše reševanje škodnih zahtevkov.

Prihajajoči Interventni Zakon: Vlada pripravlja drugi paket pomoči v obliki interventnega zakona, ki bo predvidoma stopil v veljavo 1. septembra. Ta zakon bo prinesel dodatne ugodnosti in podporo za prizadete.