Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo

Glavni izvozni trgi Slovenije, kot so Nemčija, Avstrija in Italija, trenutno doživljajo ohlajanje. V Nemčiji, kjer predstavlja slovenski izvoz pomemben delež, napovedujejo 0,4-odstotno krčenje gospodarstva v letošnjem letu. Nekateri slovenski izvozniki na teh trgih že poročajo o znatnem upadu naročil.

V evrskem območju se je BDP v drugem četrtletju glede na četrtletje prej povečal le za 0,1 odstotka, kar nakazujejo začasni julija objavljeni podatki. Še posebej skrb vzbujajoči so podatki za najpomembnejše slovenske izvozne trge, kjer so se gospodarstva v drugem kvartalu leta na četrtletni ravni bodisi skrčila bodisi zastala, izjema je Hrvaška.

Poleg tega je Evropska komisija ta teden zmanjšala napovedi gospodarske rasti za EU in območje evra tako za letos (na 0,8 odstotka) kot za leto 2024. Za prihodnje leto v Bruslju za EU napovedujejo 1,4-odstotno rast BDP, za območje evra pa 1,3-odstotno.

Slovenska industrijska proizvodnja se krči. Julija se je vrednost industrijske proizvodnje znižala za 2,5 % v primerjavi z mesecem prej. Zmanjšanje se je pojavilo pri vseh kategorijah izdelkov: investicijskih (-11,5 %), izdelkih za široko porabo (-2,7 %) in izdelkih za vmesno porabo (-2,2 %) v mesečni primerjavi.

V primerjavi z julijem prejšnjega leta je skupna vrednost industrijske proizvodnje nižja za 6,4 %. V prvih sedmih mesecih letošnjega leta v primerjavi z istim obdobjem lani pa je vrednost industrijske proizvodnje manjša za 4,2 %.

Pomembno je tudi, da so predelovalne dejavnosti, ki predstavljajo eno največjih dejavnosti v slovenskem gospodarstvu, negativno vplivale na revizijo lanskega BDP in prispevale k zmanjšanju za 0,7 odstotne točke.

 

Vir: N1