Območna obrtno-podjetniška zbornica Domžale

Šaranovičeva 21cVir, 1230 Domžale, Slovenija
Pon in Pet: 9.00 – 12.00 Sreda: 13.00 – 17.00
Obvezno predhodno naročilo

ORMG2: Program v vrednosti 100 milijonov evrov za podporo podjetjem

Image by kstudio on Freepik

 

Posojilni sklad Financiranje podjetij za odpravljanje posledic resne motnje v gospodarstvu ORMG2 (v nadaljevanju ORMG2)je pred kratkim uvedel ambiciozen program, vreden 100 milijonov evrov. Ta program je oblikovan z namenom nudenja finančne podpore tehnološkemu razvoju, drugim investicijam in izboljšanju likvidnosti podjetij, ki so utrpela posledice ukrajinske in energetske krize.

Ugodnosti za podjetja v okviru ORMG2

ORMG2 prinaša več ugodnosti za podjetja, ki se soočajo s finančnimi težavami zaradi motenj v gospodarstvu. Med ključnimi prednostmi programa so:

1. Ugodne ročnosti

  • Ročnost kreditov se prilagaja vrsti naložbe in lahko sega od najmanj 2 let do 15 let za naložbe ter do 8 let za obratna sredstva.

2. Zavarovanja in moratoriji

  • ORMG2 ponuja možnost zavarovanja in moratorijev, ki podjetjem omogočajo prilagajanje svojim finančnim potrebam.

3. Nižje obrestne mere

  • Krediti, ki jih ponuja program, običajno prinašajo nižje obrestne mere v primerjavi s tržnimi pogoji.

Kako se prijaviti na program ORMG2

Podjetja, ki želijo izkoristiti ta program, lahko pridobijo posojila v višini 100.000 evrov ali več, pri čemer je financiranje mogoče do 85 % naložbenih stroškov. Pogoji za odobritev posojila morajo biti v skladu s strategijo naložb podjetja.

Skupno prizadevanje Ministrstva za gospodarstvo in SID banke

ORMG2 je plod sodelovanja med Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport ter SID banko. Skupaj sta zagotovila sredstva v višini 25 milijonov evrov s strani ministrstva in 75 milijonov evrov s strani SID banke. Ta sredstva so na voljo v okviru Pogodbe o financiranju in izvajanju Ukrepa finančnega inženiringa, ki je bila podpisana 4. oktobra 2023.

 Priložnost za Okrepitev in Rast Podjetij

Program ORMG2 predstavlja odlično priložnost za podjetja, ki se želijo okrepiti in premostiti finančne ovire, ki jih prizadele motnje v gospodarstvu. Zagotavlja jim dostop do finančnih virov po ugodnih pogojih, kar je ključnega pomena za njihovo preživetje, rast in nadaljnji razvoj. S tem programom se spodbuja stabilnost gospodarstva in krepi konkurenčnost slovenskih podjetij.